lauantaina, tammikuuta 31, 2009

Peruskoulu ja yhtenäiskoulu

(Kuva poistettu. Kanadalaisen yhtenäiskoulun lopettanut poika graduation-asussa, jollainen vuokrataan juhlapäivää varten. Valokuva otetaan jo keväällä, ja valokuvaamossa on näitä juhla-asuja sitä hetkeä varten.)

15-16 -vuotias on liian nuori päättämään tulevasta ammatistaan, siksi olisi korkea aika saada yhtenäiskoulu yleiseksi Suomessakin. Olen käynyt amerikkalaista yhtenäiskoulua vaihto-oppilaana ollessani ja lapseni kävivät koulua Kanadassa. Pohjois-amerikkalaisessa yhtenäiskoulussa on paljon valinnaisia aineita ja tasoryhmät joissakin akateemisissa aineissa.

Tämäkään koulumuoto ei ole ongelmaton, sillä teini-ikäiset ovat teini-ikäisiä kaikkialla. Alusta asti vanhempia rohkaistaan käymään vanhempainilloissa, mutta esimerkiksi Torontossa opettajat valittivat, että ne joiden olisi aihetta tulla tapaamaan lastensa opettajia, eivät tule koskaan vanhempainiltoihin. Tilanne lienee sama Suomessa.

Yhtenäiskoulukokeiluja Suomessa.

7 kommenttia:

  1. niin, meillä on mahdollisuus opiskella ja vaihtaa amatti 40-vuotiaanakin, ilmatteks (jos elämiseen on rahaa).

    VastaaPoista
  2. Tunnen ihmisiä, jotka ovat suorittaneet koko oppikoulun tai lukion aikuisina, mutta työn ja perheen ohella se on iso juttu. Monien lahjat menevät hukkaan koulusysteemin jähmeyden vuoksi.

    Olisi parempi, jos kaikki nuo perusasiat kuten lukio, voitaisiin tehdä koulussa. Tulisi hyvä pohja elämälle, valitseepa minkä ammatin hyvänsä.

    Ehkäpä Amerikka-viha on estänyt sen, että otettaisiin käyttöön yhtenäiskoulu. Englanti on onneksi kelvannut malliksi. En tunne Englannin koululaitosta, joten en voi sanoa siitä asiasta mitään.

    Hannele, millainen on Ruotsin koulusysteemi?

    VastaaPoista
  3. Lukio, joo, mutta ajattelin enemmän sen lukion jälkeistä opiskelua. Monet vaihtavat ammattia, joko mielen muuttavat tai sairaus, tai viisaus... Mahdollisuus iltaisinkin ilmaisiin yliopistoopiskeluun. Tai muihin kursseihin.

    Aina ei lastenhuolto parhaitenjärjestetty, mutta tapahtunut paljon. Joten 15-vuotiaana eiole pakko kaikki päättää.

    VastaaPoista
  4. Koulusysteemi Ruattissa muutetaan noin joka 4:s vuosi, kun hallistus muuttuu... Omat lapseni "pakotin" käymään lukion, sitten saavat tehdä, mitä haluavat (he tyytyväisiä, että innostimme ja tuimme lukiossa).

    Täällä parhaatkin oppilaat parhaista kouluista lähtevät "seikkailemaan" heti valkolakin saatuaan, matkoille tai töihin.
    Harva (?) yliopistoon suoraan.

    VastaaPoista
  5. On yllättävää, että demokraattisena pidetty Ruotsikin jakaa teini-ikäiset kahtia lukiolaisiin ja ammattikouluun(?).

    VastaaPoista
  6. nja, ammattikoulut melkein poissa. Mutta keskustellaan, että eihän kaikki halua akateemikoiksi.. joten tulossa takaisin.

    Nyt niin, ett lukiossa voi valita yli 150 "ohjelmaa". Mutta kampaajakin lukee niin paljon teoriaa, että pääsee yliopistoon.

    P.S.
    Poikani lukenut "vuoristokiipeilyä" lukiossa, mikä oikeuttaa yliopistoon saman arvoisin todistuksin kuin matikan todistus.
    USA:ssahan myös paljon valinnan varaa.

    VastaaPoista
  7. Käyvätkö siis melkein kaikki ruotsalaiset lapset lukiota?

    VastaaPoista