tiistaina, elokuuta 21, 2012

Kaupunkilaisparat



Meillä oli kotona aina kedonkukkia maljakoissa, ja minulla on tapana käydä poimimassa niitä juhannusaattona mieheni kanssa täällä Helsingissäkin. Niitä löytyy suurkaupungista joutomailta ja vanhojen ratojen varsilta. Käsittääkseni "baana" eli pyörätie alkaa nyt Eirasta juuri siitä paikasta, jossa kävimme poimimassa juhannukseksi piikikkäitä villiruusuja ja monenlaisia kedonkukkia. Voi teitä kaupunkilaisparkoja joku sukulainen sanoi, kun meillä ei ollut huvilaa eikä omaa pihaa. Kaikki pitää ostaa kaupasta, kun ei ole kasvimaatakaan. Kun Hesari äskettäin kertoi Etelä-Helsingin suosiosta, se unohti mainita, että kaikki sen alueen asukkaat eivät ole suinkaan rikkaita, vaan asuvat hyvinkin pienissä ja vaatimattomissa vuokra-asunnoissa.

Kaupunkilainen on kaupunkilainen, sille ei voi mitään. Minulla se johtuu varmaankin siitä, että asuin kouluvuoteni pikkukaupungin keskustassa. Kaikki oli vieressä: kirjasto, koulut, pankki, apteekki, halli, linja-auto-asema, kaupat. Rautatieasemalle piti vähän kävellä, kun meni ostamaan rautatiekioskista ulkolaisia lehtiä. Junaa en tarvinnut niinä vuosina monta kertaa. Kävin kaksi kertaa Kuopiossa, kerran katsomassa Puijon tornia ja toisen kerran radion järjestämässä kilpailussa. Helsingissä kävin vasta lukiossa ollessani, kun hain vaihto-oppilaaksi ja sitten Amerikkaan meno-ja tulomatkalla.

Helsinki oli alussa outo paikka. Kun tulin yksin Helsinkiin ja minun piti mennä käymään Amerikan suurlähetystössä, minulla ei ollut aavistustakaan siitä, missä se oli. Kysyin jossain Aleksilla neuvoa eräältä viisaan näköiseltä vanhalta herralta. Hän osoitti raitiotievaunun raiteita ja sanoi: "Kävelehän tuonnepäin näitä raiteita seuraten". Se oli viisas neuvo. Kävelin sohjoisia katuja Kaivopuistoon melkein Helsingin eteläkärkeen, jossa oli diplomaattien residenssejä, joitakin puuhuviloita ja vanhoja kivitaloja.

Raitiotievaunussa matkustaminen oli alussa täysin käsittämätöntä. Kun poikaystäväni ja minä tulimme ensimmäisenä opiskeluvuonna Helsinkiin, kävelimme alussa pitkätkin matkat, kun emme tienneet, miten raitsikassa piti käyttäytyä, mistä nousta sisälle, missä maksaa.

Olen asunut suurimman osan elämästäni Helsingin vanhassa keskustassa, alussa pienissä alivuokralaisasunnoissa ja kolhoosimaisessa opiskelija-asuntolassa sekä  ruumisarkkuvaraston yläpuolella Rööperissä. Olin opiskeluaikana työssä Kaivopuiston laidalla katolisen kirkon vieressä. Välillä tuli lyhyt jakso muuallakin ja Helsinki tuli tutuksi: venäläinen dacha Huopalahdessa, Tehtaankatu, 1700-luvun peruskorjaamaton kivitalo Suomenlinnassa, tavallinen kerrostaloasunto Herttomiemessä, Hämeentiellä ja Myllypurossa. Kanadan vuosien jälkeen tuli mieheni tilava virka-asunto Ullanlinnassa. Siellä asuimme 20 vuotta, ja se tulee olemaan aina mielessäni varsinainen kotimme.

Etelä-Helsingin vanhoissa kerrostaloissa on korkeat huoneet, korkeat ikkunat, parkettilattiat, marmoritakkoja, ruokakomeroita. Ennen oli kaasuhella ja häkkivarastot vintillä. Kopisteluparveke on ainoa parveke, pihat asvalttia. Mutta lähellä on puistoja, kaupunkilaisen puutarhoja, joissa voi käyskennellä kuin entisajan ylhäisaatelisto linnojensa puistoissa. Parasta on se, että on lyhyt kävelymatka Stockmannille, kirjakauppaan ja kirjastoon. Ennustan, että seuraava asuntomme tulee olemaan pieni vuokra-asunto Rööperissä. Toivon, että sieltä on hyvä näköala - jonnekin.

kodit
Suomenlinna

12 kommenttia:

  1. Turussa 5-vuotias pikkuveljeni ajoi ratikassa ihan itse...

    VastaaPoista
  2. Mutta hänhän oli synnynnäinen turkulainen. Minunkin pikkusiskot puikkelehtivat taitavasti potkureineen hevosten ja rekien keskellä, ja minä luin kirjaa tallissa hevosen selässä lojuen.:)

    VastaaPoista
  3. Ei oikeestaan turkulaisia vielä silloin, men asuttiin muutama vuosi mailla ympäri Turkua (muutin 15 kertaa vanhemouieni kanssa). Saimme asua ilmatteks yhdes paikas, kun äitini hoiti hommat navetissa ja muuta. Me kaksi villipäätä, veljeni ja minä... Äiti pelkäsi että hukutaan joku pikku lampeen tai sellaseen sementtiseen kusialtaaseen, lehmien, leikittiin sen reunalla.... Tai kun mentiin piilon ulkovessan pynttyyn.... Eihän kukaan pystynyt meitä joka hetki vahtimaan. Olitiin 3-5 vuotiaita. Ei erityisen romanttista tuo oikea elämä. Kyllä kait äiti joskus ehti lukemaan. Ainakin yhden kirjan muistan. Ja kun muutettiin Turkuun, opin itse lukemaan ennen koulua.

    VastaaPoista
  4. Kuulosta ihan samanlaiselta kuin meidän useimpien lasten elämä oli ennen aikaan, köyhää mutta vapaata. Olimme kuin kehitysmaiden lapsia.

    Kehitysmaahan Suomi oli siloin, no ainakin minun lapsuudessani.Ei meitä ehtinyt kukaan vahtimaan. Mutta maailma oli monessa mielessä turvallisempi kuin nyt. Ja me saimme käydä koulua. Emme vielä niin vanhoiksi kuin Amerikan ja Kanadan lapset, jotka jo enne sitä saivat käydä samaa koulua 18-vuotiaaksi ja sitten mennä töihin tai opiskelemaan.

    Meidät karsinoitiin kansakouluun ja oppikouluun, ja ylioppilaita oli muutama prosentti. USA:ssa ja Kanadassa kaikki saivat jo silloin ja sitä ennen "lakkinsa". Meillä on vieläkin jako teini-ikäisille lukioon ja ammattikouluun jostain syystä. Yhtenäiskoulua ei ole tullut.

    VastaaPoista
  5. niin, ja juurettomia, toinen vanhempani sotalapsi, toinen karaksi isättömänä ja 14-vuotiaana vieläkin pahempaa köyhyyttä. Suurkaupunkiin. Mutta olihan lukutaito Suomessa ja Pohjolassa korkea. Ja periaatteessa kaikki koulu ilmaista.

    VastaaPoista
  6. P.S.
    ei ammattikoulussa mitään vikaa, siihen taas pyritään.

    VastaaPoista
  7. Ei ammattikoulussa ole vikaa. Turha jako, sillä osa ammattiopinnoista tai kokonaan voisi tapahtua jo peruskoulussa ja lukiossa, kun olisi valinnaisaineita. Ja jos haluaisi vaihtaa myöhemmin alaa, ei tarvitsisi suorittaa lukiota aikuisena. Se vaatii aikaa ja sisua.

    Vain huippuyliopistoissa on korkeat lukukausimaksut, ja stipendejä myönnetän runsaasti. Meilläkin kaikki lapset "vapaaoppilaita" yliopistossa. Vanhemmille oli siihen aikana verovähennys, jos lapset asuivat kotona opintojen ajan. Se on tainnut kadota laman vuoksi. Nuorin olisi saanut täysstipendin toisen paikkakunnan yliopistoon.

    VastaaPoista
  8. Sota on aina katastrofi siviileillekin.

    VastaaPoista
  9. Ruotsissa on lukiossa noin 150 eri ohjelmaa (program) joita voi valita. Poikani sai todistuksen jopa vuorikiipeilystä! Josta sai pinnoja kun jatkoi yliopistolle...

    Enhän minä itse sodasta sinänsä mitään tiedä, mutta ahtaasti asuttiin Turussa... Mutta tuntuu kuin olisin elänyt 100 vuotta, monta ihan eri elämää.

    VastaaPoista
  10. Hannele,
    ruotsalainen koulu vaikuttaa hyvältä.
    Sanot: "tuntuu kuin olisin elänyt 100 vuotta, monta eri elämää". Minusta tuntuu ihan samalta, vaikka Sinä olet elänyt Suomessa ja Ruotsisssa ja minä Suomessa ja Pohjois-Amerikassa. Olemme nähneet valtavasti muutoksia.

    VastaaPoista
  11. Minulle 500 metriä kirjastoon ja vartti ruoka- ja kirjakauppoihin... Silti näkyy lehmät parvekkeelta, laivojen mastot, pellot ja metsät.

    VastaaPoista
  12. Joo, olin ihan ihmeissäni kun näin sen maiseman, joka paljastui lukijallekin, kun leikkasit sen puun matalammaksi. Kylläpä valitsitte viisaasti sen paikan.

    VastaaPoista