tiistaina, marraskuuta 29, 2016

Darkness

Early in the morning

pimeä aamu Helsingissä
Makrokuvat: darkness, pimeys
A home with a view 20 vuotta tämä maisema


Midnight in the heart of Helsinki

midnight in the heart of Helsinki


Helsinki

In the background in the centre is hotel Torni (=tower) where Jack Burns (John Irving: Until I find you) stays with his mother while they are trying to find Jack's father. Jack Burns visits also St'. John's church.
John Irving: Kunnes löydän sinut.


gargoyles in Helsinki

St John's and Hotel Torni in Helsinki
The view from our bedroom window 1989-2009. I miss it.


Diana-patsas yöllä

Diana-patsas yöllä. Iltakävelyllä kuvattua.


Photo: Anna Amnell

Lucia Day, darkness in Helsinki 2013.

Christmas lights

Yö lentokentällä

yölento

iltarusko ennen pimeyttä

sunnuntai, marraskuuta 27, 2016

Kollaasi 56: Hyvää adventtia

St John's Cathedral, Helsinki

Hyvää adventtia  kollaasi 56
Johanneksen kirkko, Helsinki.
St. John's , Helsinki My album in Flickr


Johanneksen kirkko, Helsinki, Finland

Joulun värejä


joulun tuoksu

Joulu on tulossa väreineen ja tuoksuineen.
Hyvää adventtia!



Tämän viikon värit


St. John's Cathedral Helsinki Finland Tästä n kuulunut aikaisemmin laulua, mutta nyt ei onnistu.

lauantaina, marraskuuta 26, 2016

Varis lemmikkinä

Eastern crow

Kuvassa itävaris Helsingissä. Kuvasin sen keskellä kaupunkia raitiovaunupysäkillä Stockmannin kohdalla. (maaliskuu 2009)

Teini-ikäisenä otin kesälomalla maalla kauniin mustan variksen lemmikiksi. Pidin sitä isossa ladossa ja koetin opettaa sitä puhumaan. Kun tuli kaupunkiin lähtö kerroin ottavani variksen mukaani. Aamulla lato oli tyhjä. Mummo oli päästänyt varikseni vapaaksi. Hän sanoi, että "ei luontokappaleita saa orjuuttaa". Viisas mummoni.
Minä olin tietenkin pahalla tuulella, sillä olin kuvitellut, että istun niin kuin entisaikojen oppineet lintu olkapäälläni lukemassa tai kirjoittamassa kotiainetta.
Linnun tilalle tuli harmaa kissa, joka viihtyi olkapäälläni.


Itävaris Taurian puistossa

Tapasin tämän variksen Pietarissa Taurian puistossa. Se on myös kaksivärinen itävaris.

Variksen ja korpin älykkyys lue
http://yle.fi/uutiset/3-8832938

maanantaina, marraskuuta 21, 2016

torstaina, marraskuuta 17, 2016

Kommentti: Siirtolaisena Pohjois-Amerikassa

Aamu Amerikan maaseudulla

Asuimme Kanadassa ja teimme yleensä lomamatkat Yhdysvaltoihin. Siellä oli hienoja museoita, suuri ja kaunis luonto, bensiini ja ruoka vielä halvempaa kuin Kanadassa. Ihmiset olivat yhtä avoimia ja ystävällisiä molemmissa maissa. Luontoa ikävöin monesti. Yhdysvallat oli minulle tuttu jo vaihto-oppilasvuoden ajalta.

Kyllästyneinä suomettumiseen muutimme 1970-luvun lopulla Kanadaan, ensin pariksi vuodeksi pieneen kaivoskaupunkiin ja sitten Torontoon. Kaikki on niin kuin Aku Ankassa, sanoivat lapsemme innoissaan: ikkunat avataan nostamalla ruutu ylös, sanomalehteä jakava pikkupoika ajaa hurjaa vauhtia polkupyörällä ja heittää lehden rappusille. 

Me aikuiset vasta olimme innoissaan: Lastenvaatteissa ei ollut veroa, ruoka oli halpaa, lapsilisiä maksettiin 18-vuotiaillekin, ja kotona asuvien yliopisto-opiskelijoiden vanhemmat saivat veronalennusta. Meillä oli ensi kertaa varaa ostaa auto, bensa oli halpaa ja Pohjois-Amerikka kaunis lomakohde halpoine valtion ylläpitämine leirintäalueineen. Museot olivat erinomaisia.

Terveydenhoito oli parempi, kuin se on ollut koskaan Suomessa: omalääkärin sai valita itse, tämä lähetti erikoislääkäreille, jotka olivat ilmaisia, papa ym kokeet ilmaisia. Silmälasit piti ostaa itse. Perheenisän tai -äidin työnantajan antama hammasvakuutus toi ilmaisen hammashoidon koko perheelle. 

Kaikki tämä ilman sosialismia. Kun Kanadan New Democratic -puolueen johtajaa haastateltiin TV:ssä, ällistyimme, sillä hän puhui Neuvostoliitosta samaa kuin Suomen perustuslailliset, joita pidettiin 1970-luvun Suomessa suurin piirtein mielipuolina. 

Kaikki lapset saivat opiskella ilmaiseksi Toronton yliopistossa apurahan turvin, joka myönnettiin lukiossa pidettyjen valtakunnallisten pääsykokeiden perusteella. Yhtenäiskoulua käytiin 18-vuotiaiksi asti.

Siirtolaispolitiikka oli realistista, siksi siirtolaisia kohtaan ei esiintynyt ainakaan 1980-luvulla vihamielisyyttä. Siirtolaiset valittiin pisteytysjärjestelmällä, poliittiset pakolaiset saivat aluksi mm kodinperustamisrahan, ja heille järjestettiin pariksi vuodeksi työpaikka. Sitten heidän piti tulla toimeen itse. Lapset oppivat monikulttuurisiksi ihmisiksi, rasismia ei ollut. Kouluissa piti käyttäytyä hyvin, sekä opettajien että oppilaiden. Naapurimme olivat enimmäkseen pakolaisia, lähinnä Neuvostoliiton miehittämistä maista. Maa oli kaksikielinen, 60% torontolaisista lapsista puhui kotonaan äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin englantia tai ranskaa. Lukiossa sai valita vieraaksi kieleksi oman äidinkielensäkin, esimerkiksi espanjan. Katolisilla ja juutalaisilla oli eri koulut, joihin sai halutessaan mennä.

Mikä toi meidät takaisin Suomeen? Euroopan kulunut & kaunis arkkitehtuuri sekä äidinkieli. Ehkä meillä oli liian eurooppalaiset aivot. Ehkä teimme virheen. Mutta en tiedä, kuinka paljon Kanada on muutttunut. Ehkä nykyiset siirtolaiset voisivat siitä kertoa.

(Tämä kommenttini oli Kemppisen blogissa.)

maanantaina, marraskuuta 14, 2016

Marraskuu

Kaunis Helsinki. Marraskuussa

Marraskuu Helsingin keskustassa 18.11. 2012

Berliini2 121

marraskuun 1. 2010 Berliinissä

Helsinki, Agricolan kirkko, Finland

Marraskuun 7, 2006 Helsingissä. Oikealla Mikael Agricolan kirkon torni. Otin kuvan silloisen kotitalomme katolta. Helsinki panorama ja ensilumi


Iisalmi marraskuussa

Iisalmi 2.11.2003

A nice surprise!

Marraskuun yllätys
18.11.2013
Makrokuvat Marraskuu

sunnuntai, marraskuuta 13, 2016

Uudet värikollaasit 54

kollaasi


Uudet värit : tumma lila, tumma sininen ja oljenkeltainen.

artificial and real flowers

plus hiukan vaaleanpunaista..

Paljon onnea isät ja isoisät!

Isänpäivä 2009

Isänpäivänä 2016

torstaina, marraskuuta 10, 2016

Voi Amerikka, minkä teit

Angel and America

Itkin, kun mieheni kertoi aamulla, että Donald Trump oli voittanut. Vannoin Facebook-sivullani, etten kirjoita enää mitään politiikasta. Mutta se ei olisi ollut viisasta. Kansainvälinen politiikkakin koskee meitä kaikkia. Ja kuinka jaksaisin vaieta neljä vuotta?

Onko Trump niin tyhmä kuin luullaan? Onko hän vain show-mies, joka tietää, että virkamiehet hoitavat ikävät asiat. Häntä kannatti mm. pari sataa emeritus-kenraalia ja USAn tiedustelu - hänen voittopuheensa mukaan. Hän voi pitää hauskaa ja puhua maan parhaiden kirjoittajien puheita, kuten Reagan teki. Sen hän on jo aloittanutkin voittopuheellaan, jossa hän oli kuin eri ihminen. Nice. Vaimo vaikuttaa nettiartikkeleiden mukaan älykkäältä, kotoisin Ljubljanasta. Hän osaa useita kieliä, enemmän kuin Jackie Kennedy.


Yhdysvaltain presidentti on henkilö, jonka toiminta vaikuttaa meihin kaikkiin. Ottakaamme oppia Hillary Clintonista, joka toivotti Trumpille menestystä. Mitä paremmin Trump onnistuu, sitä paremmin ovat asiat Amerikassa ja maailmassa. Hänen valintansa on tosiasia, johon meidän kaikkien pitää sopeutua. Pyyhitään kyyneleet ja jatketaan elämää.

(Tämä on kommenttini Tapani Baggen Fb-sivulla käytyyn keskusteluun.)

Sama juttu Putinista. En anna hänen pilata iloani Pietarin ja Moskovan hienoista museoista ja kauniista rakennuksista. Elämä käy liian ahtaaksi, jos alkaa vihata ja inhota kaikkia ilmansuuntia

maanantaina, marraskuuta 07, 2016

keskiviikkona, marraskuuta 02, 2016