Koska ainakaan minä en osaa laittaa Bloggeriin kategorioita, olen perustanut useampia blogeja. (Näet blogieni nimet sivupalkissa, mikäli se ei ole romahtanut. Täällä se näkyy kohdallaan.) Ensinnäkin yritykseni pitää käsityöt osana tavallista blogiani ei onnistunut. Ajatus käsityöstä kulttuurina ei saanut kannatusta: tilaajamäärä romahti. Näyttäisi siltä, että lukijat haluavat yleensä blogien erikoistuvan johonkin aiheeseen.
Lastenkirjallisuus on myös ala, jota aikuiset eivät aina arvosta. Siispä perustin kirjoituslipaston nuortenkirjojeni aihepiireille, mutta huomasin pian, että 1500-luku ja 1900-luvun alku eivät sovi samaan blogiin. Kun se hämmensi minua, uskoin sen hämmentävän lukijaa vielä enemmän. Siispä eri blogit eri aikakausille.
Linkkejä kertyy, ja niitä ei löydä, jos ne ovat yhdessä pötkyssä kuten yleensä linkkiblogeissa (jos niissä ei ole kategorioita!). Olen yrittänyt käyttää erkoisaiheiden Bloggereissa kymmentä ”lukua”, joihin voi koota asioita. Se ei ole kuitenkaan hyvä idea, sillä ”kirjoituksia” joutuu korjaamaan ja toistamaan. Oli virhe laittaa varsinkin linkkiblogi Bloggeriin. Yhden sivun kotisivublogiin Bloggeri sopii taas oikein hyvin, sillä siihen tarvitsee tehdä lisäyksiä erittäin harvoin.
Kun löysin pinkan papereita, joissa oli käännettynä ja lyhennettynä osa Narnia-graduani juuri sopivasti vähän ennen Narnia-elokuvan tuloa, oli korkea aika laittaa jotain talteen tutkimuksesta, josta on jäljellä vain yksi kappale yliopistolla ja toinen irtolehtinä kotona. Tutkinhan aihetta monta vuotta. Olin nyt viisaampi ja avasin blogin Vuodatukseen. Vaikka levyke ei löytynyt ja joudun kirjoittamaan kaiken uudestaan, bloginpito on kuin leikkiä. Ohjeet ovat selkeät ja kirjoitukset menevät siististi aiheenmukaisiin ryhmiin tarvittaessa. Vuodatuksen oma laskuri kertoo, että lukijoitakin piisaa. Tekemällä oppii vähitellen bloggaamistakin.
Minulla on siis useita blogeja, mistä minua on hieman vihjaillen moitittu. Kuitenkin on ollut varmaankin alusta asti useita saman henkilön pitämiä blogeja, mutta ne ovat olleet useimmiten nimimerkillä/salanimellä.
Moniblogisille löytyy neuvoja
Olen pohtinut siirtääkö osa sisarblogien sisällöstä kotisivuille ja lopettaa ne. Sitä miettiessäni otin Googlella ”multiple blogs”. En ole yksin tämän ongelman kanssa, osumia tuli 161 000.
Moniblogisuus on suorastaan trendi, väittää eräs kirjoittaja. On tavallisinta käsitellä työasioita ja harrastuksia eri blogeissa, samoin se, että viitataan toisissa blogeissa oleviin kirjoituksiin, pidetään linkkiblogeja, metablogeja jne.
Ihmisellä voi olla eri identiteetti eri blogeissa, kirjoittaa Identitywoman. Kyllähän sellaista ”multippelipersoonallisuutta” havaitsi jo nettipalstoilla liikkuessa.
On mahdollista pitää useita blogeja samalla sivulla . On tarjolla ajansäästöohjeita edistyneille .
Taidan pitää kaikki blogini. Muutos uusiin oloihin, kullekin blogille sopivaan blogipalveluun lienee seuraava tehtävä.
PS Huomasin juuri, että kesällä käyttämäni termi "sisarblogi" miellyttää ainakin muutamia bloggaajia, vaikka toiset ovat siitä naljailleet.:)
Kiinnostava kirjoitus: Multi-Blogging
Sivut
- Etusivu
- Vakoilijoita pikkukkaupungissa info Weebly
- Suomen Nuorisokirjailijat/Annna Amnell
- Lucia ja Luka (2013)
- Vaahteralaakson Aurora. Yhteispainos. Arvosteluja
- Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora. 2014 Kansi ja info
- Anna Amnell's historical novels
- Anna Amnell in Wordpress.com
- Art deco, vintage
- KOTISIVUBLOGI
- NOJATUOLIPUUTARHURI
- INFO & KAIKKI BLOGINI
- Broken Star -käsityöblogi
- Nukkekotiblogi Auroran talo
- Maria ja Jaakko. Suksimestarin suku
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mielestäni on mukavaa kun on erityyppisiä blogeja eri asioille. Vaikka blogissa olisikin kategoriat, on se silti jotenkin sekavaa jos siellä on hyvin erityyppistä materiaalia (varsinkin tietopohjaisissa blogeissa). Eli siis rohkaisua sisarblogeillesi: perusta vaan niin monta kuin tarpeen on, sinulla on paljon hyvää kirjoitettavaa, joten miksi ei? :-)
VastaaPoistaEn aio kuitenkaan perustaa sataa blogia kuten luin jonkun tehneen. Vai mistä sitä kukaan tietää..
VastaaPoistaBlogi on erinomainen, toistaiseksi ainakin myös ilmainen tapa tallentaa mitä erilaisimpia asioita. Samaa ovat netissä olevat valokuva-albumit.
Tällä hetkelläkin voin katsella valokuvia, joita sukulaiseni on laittanut nettialbumiinsa toisella puolen maapalloa.
Toistaiseksi vain yksi blogeistani on mukana Blogilistan tilaajamääriin perustuvassa luokittelussa. Muut vain ovat esillä listalla.
Nyt ei pitäisi olla enää kenelläkään mitään nokan koputtamista tässä moniblogisuudessa.
Bloggaaminen on hauska harrastus.
Oikeastaan ihmetyttää, että useamman blogin perustaminen ja ylläpitäminen aiheuttaa negatiivissävyistä mielipidettä. Mistä lähteekään oletus, että "saisi" olla vain yksi blogi? Onko se sitä "suutari pysyköön lestissään" -ajattelua vai pidättyvyystoivetta vai mitä? En tiedä, mutta minulla onkin monta blogia.
VastaaPoista"Bloggaaminen on hauska harrastus."
Niin minustakin :)
Minuakin asia ihmetyttää, sillä kukaan ei paheksu kirjailijaa, joka julkaisee useampia kirjoja vuodessa.
VastaaPoistaMonibloginen on myös brysselinsuomalainen Hanhensulka. Hän on uudistanut juuri äskettäin bloginsa. Katsokaa ja ihailkaa. On kauneutta ja on sisältöä.
Aloittakaa näistä:
hanhensulka.blogspot.com
hanhensulanportti.blogspot.com