perjantaina, marraskuuta 18, 2005

Villieläimiä kaupungissa. Wild animals in cities



Bill Ivy: A Little Wilderness. The Natural History of Toronto.

Villieläimiä asustaa kaupungissamme. Kaivopuistossa on jäniksiä ja siiliä. Myllypurossa minua odotti joka ilta iso rusakko tien varrella, kun tulin illalla töistä.

Mieheni näki kerran ketun erään kanadalaisen yliopiston pihalla. Eläimet osaavat sopeutua elämään myös New Yorkin ja Toronton kaltaisissa miljoonakaupungeissa. Esimerkiksi pesukarhut asuvat maanalaisen käytävissä ja pilvenpiirtäjien ilmastointikuiluissa. Kerran tarvittiin palokunta pelastamaan pesukarhu, joka oli kiivennyt pilvenpiirtäjän seinämää pitkin. Siihen operaatioon piti saada nopeasti nostokurjet.

Pesukarhuja näki myös meidän pihalla Torontossa . Roskalaatikoiden kansien piti olla raskaita, jotta pesukarhut eivät pääse tonkimaan niitä.

Eräässä televisiodokumentissa kerrottiin, että Pariisin metro on suosittu asuinpaikka joillekin eläimille, sillä siellä on lämmintä ja kosteaa. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä eläimiä asuu Helsingin metron uumenissa.

Myös tällä amerikkalaisella keskustelupalstalla (linkki ei toimi enää) kerrotaan vastaavanlaisista kohtaamisista villieläinten kanssa.

Jotkut näkevät suurkaupunkien metroissa eläimiä hiukan eri tavalla. Koko jutun keksi Paul Middlewick, jonka mielestä eräs kohta Lontoon metrokartassa muistutti norsua. Jälleen – onko Helsingissäkin?

9 kommenttia:

  1. Vancouverin kaupunki sijaitsee vuorten juurella ja takana on erämaata. Täällä on pesukarhuja, ruskea karhu, kettuja, hirviä, joskus cojootti. Joskus sattuu vastaan puumakin aivan metsän reunalla. Minusta haisunäädät ovat hyvin kiusallisia, herättää yöllä panemaan ikkunat kiinni! Bald eagle eli valkeapää kotka on hyvin yleinen, kasvanut takaisin suurin numeroin. Sitten on monet merieläimet. On mukava asua niin lähellä luontoa.

    VastaaPoista
  2. Näimme mustakarhun Kanadassa erään talon pihalla, noin 20 kilometrin päässä Subburyn kaupungista. Siinä vaan katselimme sitä olohuoneen ikkunasta.

    Sitä ennen olin nähnyt sen Yellowstonen kansallispuistossa. Auton ikkunat olivat tiukasti kiinni, sillä sehän on hyvin vaarallinen eläin.

    Kuitenkin eräs kanadansuomalainen nainen ruokki mustakarhua kädestä omalla pihallaan. En suosittele tätä tapaa muille.

    Mekin olemme täällä Helsingissä lähellä luontoa. Tämä on kaupunki metsän keskellä, meren rannalla.

    VastaaPoista
  3. Hei Blogisisko.
    Tykästyin metrokarttaan piirrettyihin eläimiin. Huomasin että saitilla on myös e-kortteja aiheesta.

    Kiitos myös Japanilaisista blogilinkeistä toisessa postauksessasi. Siellä on tosiaan kauniita blogeja. Ja japanilainen kirjoitus on upeata. Netissä on fonttipaikka (muistaakseni)nimeltä Moorestation.com jossa, kun etsii ja löytää, on kauniita japanilaisia kirjaimia. Lähetin sähköpostia Moore Stationiin kysyäkseni saako fontteja downloadata ilmaiseksi, kun mitään hintojakaan ei ollut postattu, mutta en koskaan saanut sieltä vastausta.

    VastaaPoista
  4. Tämä on ongelmana netissä. Viestit jäävät monesti leijumaan jonnekin. Vastausta ei kuulu.

    Minulle kävi niin Thymely Designsin kanssa. Tilasin sieltä tavaraa ja esitin kysymyksiä. Mitään ei ole kuulunut.

    Kun luin, että se firma saattaa olla suljettuna uudelleenorganisaation vuoksi, otin ne syyshortensiatkin toistaiseksi pois.

    Pirkko

    VastaaPoista
  5. Pariisin ja Lontoon metroissa elää ällistyttävä määrä hiiriä junakuiluissa.

    VastaaPoista
  6. Näkiköhän kukaan muu TV-ohjelmaa Pariisin metrosta ja eläimistä? Tapani mukaan seurasin sitä syrjäsilmällä.

    Kerrottin jostakin eläimestä, joka viihtyy siellä hyvin. Minun mielestäni se oli heinäsirkka. En löytänyt mitään asiasta netistä.

    VastaaPoista
  7. Anita Konkka oli laittanut joskus nettipäiväkirjaansa linkin kirjastokissoista. Olen tallentanut sen nettimuistikirjaani.

    Pietarissa on museokissoja. Onkohan olemassa metrokissoja?

    VastaaPoista
  8. Huomasithan tämän?

    http://www.animalsontheunderground.com/bird.html

    VastaaPoista
  9. hups

    http://www.animalsonthe
    underground.com/bird.html

    VastaaPoista