Photo: Matt Lancashire (Wikipedian Olympialaiset-sivu)
Sir Hubert Parryn sävellys William Blaken runoon Jerusalem. (Kuuntele Prinssi Williamin ja Kate Middletonin häistä kohta, jossa virsi 'Jerusalem' laulettiin eli heti vihkitoimituksen päättyessä. Kaikki osaavat laulaa sen. Kuuntele myös kansaa kaduilla laulamassa sitä. ) (Words from William Blake: "Milton, A Poem")
And did those feet in ancient time.
Walk upon Englands mountains green:
And was the holy Lamb of God,
On Englands pleasant pastures seen!
And did the Countenance Divine,
Shine forth upon our clouded hills?
And was Jerusalem builded here,
Among these dark Satanic Mills?
Bring me my Bow of burning gold;
Bring me my Arrows of desire:
Bring me my Spear: O clouds unfold!
Bring me my Chariot of fire!
I will not cease from Mental Fight,
Nor shall my Sword sleep in my hand:
Till we have built Jerusalem,
In Englands green & pleasant Land
Runon on suomentanut Aale Tynni.
Walk upon Englands mountains green:
And was the holy Lamb of God,
On Englands pleasant pastures seen!
And did the Countenance Divine,
Shine forth upon our clouded hills?
And was Jerusalem builded here,
Among these dark Satanic Mills?
Bring me my Bow of burning gold;
Bring me my Arrows of desire:
Bring me my Spear: O clouds unfold!
Bring me my Chariot of fire!
I will not cease from Mental Fight,
Nor shall my Sword sleep in my hand:
Till we have built Jerusalem,
In Englands green & pleasant Land
Runon on suomentanut Aale Tynni.
Brittien epävirallinen kansallislaulu, Englannin vihreän maaseudun ylistysruno ja englanninkielisen maailman rakastetuin virsi. Kritiikki teollista vallankumousta ja luonnon tuhoamista vastaan. Vihreistä vihrein runo ja virsi. (kuvia ja sanat) Avajaisten alun (Suomen television) selostaja oli joko täysin tietämätön William Blaken virrestä tai sitten jätti vain mainitsematta asian.
Lastenkirjallisuus: Peter Pan, Maija Poppanen, populaarikulttuurin hauskat henkilöt. Suffrageetit. Ohjelman teemat sen suunnittelijan mukaan: luonto, teollinen vallankumous ja nykyajan teknologian ihmeet.
Blaken runon sanat 'Chariot of Fire' mukana myös samannimisen vahvasti uskonnollisen ja monikulttuurisen elokuvan musiikin kanssa. Hurskas Eric LIddell juoksee Jumalan kunniaksi ja juutalainen Harold Abrahams voittaakseen rotuunsa ja uskontoonsa kohdistuvat ennakkoluulot.
Ja aina mukana englantilainen huumori alkaen siitä, että James Bond-näyttelijä haki kuningatar Elisabetin stadionillle helikopterilla, ja heidän sijaisnäyttelijänsä hyppäsivät stadionille laskuvarjolla. Hauskuutta ja huumoria.
Vielä toinenkin virsi "Abide with me" ( Virsi 555, Oi, Herra luoksein jää, jo ilta on") Huom. Ei ole Titanic-hymni ( 396, "Sua kohti, Herrani") kuten suomalainen selostaja kertoi TV:ssä. Hän kuitenkin tiesi, että kysessä oli virsi. Sitähän käytetään usein hautajaisissa. Emeli Sande lauloi virren, ja elämän ja kuoleman välistä taistelua kuvaavan tanssiesityksen koreografia oli Akram Khanin.
Englantilaiset ovat tosissaan. Olympialaiset ovat nykyään suuri asia, ja jopa vakava asia nykyajan levottomassa maailmassa. Parasta on, että kaikki kansat ovat yhdessä ystävinä reilussa kilpailussa.
Huomattakoon, että sekä "Jerusalem" että "Abide with me" liittyvät Englannissa vahvasti urheiluun, Jerusalem rugbyyn ja "Abide with me" FA Cup Finaliin (jalkapallo). Ne ovat suosituimmat laulut kansallislauluiksi!
Keskustelua käydään uskonnon ja olympialaisten läheisestä yhteydestä. Tässä historiaakin aiheesta:
http://www.huffingtonpost.com/2012/07/26/olympics-religion-2012-ancient-greece-london_n_1704398.html(Antiikin olympialaiset olivat uskonnollinen juhla antiikin ajan jumalten kunniaksi. Sana 'olympialaiset' tulee Olympos-vuoresta, jossa antiikin kreikkalaiset ajattelivat jumaltensa asuvan. Olympialaiset lakkautettiin pitkäksi ajaksi, mutta aloitettiin uudestaan. Lontoon olympialaisissa kaikkien uskontojen harjoittajille on järjestetty omia työntekijöitä. Beijingin olympialaisissa eri uskontojen tarpeet oli otettu huomioon vielä hienotunteisemmin kuin Lontoossa.)
Ihmettelen, miten iäkäs Elisabet ja hänen vielä iäkkäämpi puolisonsa Philip jaksavat osallistua näin pitkään tilaisuuteen.Elisabet puhuu vasta avajaisten loppupuolella.
Tämä on nyt olympialaiset 2012 päiväkirja, johon laitan tunnelmiani.:)
paljon brittiläistä lämpöä ja huumoria avajaisissa
VastaaPoistaNiin oli minustakin. Nauroimme mieheni kanssa makeasti Mr Beanillekin, vaikka emme hänestä tavallisesti erityisemmin välitä. Ohjelma oli tehty lähinnä urheilijoille ja kansalle, joka maksaa olympialaiset Englannissa ja TV:n äärellä maailmalla. Ei haukotuttanut, vaikka meni aamyölle. Olin nukkunut pitkät päiväunet ja jaksoin katsoa loppuun asti.
VastaaPoistaElisabet osoitti huumorintajunsa suostuessaan mukaan hupailuun. Kyllä heidänkin talossaan nauru varmasti piisaa, kun katsovat ohjelmaa myöhemmin.
Niin se on nykyään, jos ei ole sairauksia. Kate on saanut Philipiltä kuntoiluohjeita.
VastaaPoistaP.P.S.
VastaaPoistaHienoa että lapsille ja lastenkirjoille annettiin niin paljon tilaa avajaisissa.
Sehän on Englannin suurin anti maailmalle: kieli ja kirjallisuus. He arvostavat lastenkirjallisuutta, sillä sehän on kulttuurin pohja - tai voi olla, jos on hyvää.
PoistaAbide with Me Henry F. Lyten runo laulettiin...
VastaaPoistaNiin, se toinen virsi. Voi vaikuttaa oudolta, että Englannissa uskonto ja urheilu ovat niin läheisessä yhteydessä, että suurissa urheilukilpailuissa lauletaan virsiä.
VastaaPoistaMutta niinpä olivat antiikin olympialaisetkin uskonnollinen juhla Zeus-jumalan ja muiden jumalten kunniaksi. Siksi olympialaiset lakkautettiin välillä. Kilpailujen nimikin tulee Olympos -vuoresta.
Liitän tähän kommentin, jonka kirjoitin Kirsti Elillän blogiin 'Kulkeeko henki", sillä kirjoitan tässä myös Lontoon 2012 olympialaisiista.:
VastaaPoista--
on aina jumalallinen puoli ja inhimillinen puoli tähänkin asiaan [uskonnolliseen kääntymykseen]. Keskustelu loppuu, jos ei sallita kääntymyksen käsittelyä myös henkilöhistorian, ympäristön, kulttuuri-ilmaston ym kannalta.
Mutta pahin ongelmahan Suomessa on se, että "yliluonnolliset ilmiöt" selitetään pelkiksi lapenomaisiksi kuvitelmiksi, kuten tehdään tänään Hesarin "Tieteestä kysymys" -palstalla.[HS/Tiede 7.8.2012]
On hyvin kiinnostavaa, että saman lehden yleisönosastossa kiinnitetään nyt julkisesti huomio siihen, että suomalaiset toimittajat ovat usein avuttomia, kun pitää selostaa uskontoon liittyviä tapahtumia vaikkapa olympialaisissa. ("Uskontokasvatusta olympialaisissa.")
Tilanne onkin nykyään sellainen, että eri uskontojen kannattajien on viisasta tukea toisiaan. Ja kuten paavi viime vuonna sanoi, protestanttien ja katolisten tulee keskittyä siihen, mikä yhdistää. Onhan meillä yli 1500 vuotta yhteistä historiaa. Vanhoissa katedraaleissa vieraillessaan sen kokee hyvin konkreettisesti.