Olen aina ihaillut ruusuja, mutta en tiedä niistä paljon mitään. Siksi päätin mennä kerrankin tutkimaan ruusuja, kun Hesarissakin mainostettiin Meilahdessa olevaa Ruusutarhaa. Vihreät Sylit Arboretum-sivuilla (Uusi sivu!!) on yleiskartta, ruusutarhan kartta ja meno-ohjeet.
Keskustasta ruusutarhaan pääsee raitsikka nelosella. Saisi olla ohjeet siitä, millä pysäkillä jäädä pois. Parasta jäädä ruustarhaan mennessä pois Paciuksenkadun ja Johannesbergintien kulmassa. (Autojen pysäköintipaikka on Meilahdentien ja Johannesbergintien risteyksessä.)
Ruusut ovat säteittäisissä riveissä pyöreän kivipaaden ympärillä, johon kaipaisi veistosta tai suihkukaivoa. :) Mistä löytyy mesenaatti? Tämä kauniisti suunniteltu ruusutarha ansaitsisi sen.
Ruusupensaiden juurella on nimilaatat, mutta ne ovat huonosti nähtävissä pensaiden peittäminä. Miehelläni oli tukevat kengät, ja hän pystyi työntämään jalallaan piikkiset oksat syrjään, jotta nimilapun saattoi lukea tai kuvata. Nimikylttejä oli muutenkin vaikeaa löytää, sillä ne olivat toisinaan vasemmalla, toisinaan oikealla puolella.
Huomasin, että oli helpompaa kirjoittaa sittenkin nimi vihkoon ja kuvata se kyseisen ruusun vieressä. Olisi pitänyt tehdä näin jokaisen ruusun kohdalla. Ruusuja kuvatessa olisin myös tarvinnut parempaa kameraa ja vakaampaa kättä. Mutta kuvat ovatkin vain ruusujen opiskelua varten.
Vaikka voin asettaa tiedostossa olevat ruusujen ja lappujen ja kylttien kuvat näkymään samalla kertaa Flickrissä olevien kuvieni kanssa, minun on sittenkin vaikeaa olla varma, mikä mikin ruusu on. Mutta tämä on kuitenkin hauska tapa opetella tuntemaan ruusuja.
Ruusuja hoidetaan talkoovoimin!
Minun, asiantuntemattoman ruusujen ihailijan silmissä ruusutarha vaikutti aika huonosti hoidetulta. Eikö kaupunki voi palkata vakinaista työntekijää? Eikö ruusuja pitäisi kastella useammin? Hoidin Kyproksella ruusuja vuokraamamme talon pihassa, ja niitä piti kastella usein, ja se oli ongelma, kun veden käyttöä piti rajoittaa siellä. Suomessakin on hyvin helteisiä päiviä kuten eilinen, ja ruusut näyttivät voivan hyvin vain varjon puolella. Ehkäpä lama on iskenyt myös tällä alalla. Mutta vettähän Suomessa onneksi riittää.
Ks. hienot kuvat ruusuista ja selostukset niistä Suomen ruususeuran ruusulista ja kuvat Tämä oli löytö: nyt voin verrata omia kuviani Ruususeuran kuviin ja tarkistaa tietdot.
Noita Hansaa meillä tusina kalliollamme, kukkivat kauan ja makeet C-vitamiiniset ruusunmarjatkin.
VastaaPoistaSama juttu oli Maskun ruusutarhassa, kun jokin aika sitten kävin siellä: näytti siltä ettei ruusuja oltu pitkään aika käyty hoitamassa. Rehottivat kuivia oksia ja rikkaruohoa oli kasvanut niiden alle.
VastaaPoistaHarmitti, kun paikka olisi voinut olla tosi upea. Sieltä ottamiani kuvia on blogissani.
Hannele, on varmaankin loistava näk. Muutenkin puutarhasi vaikuttaa ihanalta.
VastaaPoistaRisa, kiitos kommentista.
VastaaPoistaToivon, että Helsingin kaupunki käyttäisi rahaa tuohon ruusutarhaan. Siinä on kaunis pohjapiirustus ja suunnitelma. Mutta ruusut eivät tule yksin toimeen. Ehkäpä olin käymässä huonoon aikaan.