sunnuntai, heinäkuuta 01, 2012

Internet ja ihmissuhteet


Naamiot, originally uploaded by Anna Amnell.

Ystävyyttä vai puukonheittoja hymyilevien naamioiden takaa?

Facebook on ollut syynä 33%:issa avioeroista Englannissa. Näin kerrottiin viime vuoden tilastojen perusteella. Edellisenä vuonna se oli ollut syynä 'vain' vähän yli 20 prosenttiin avioeroista.
Voiko Internet vaikuttaa niin paljon ihmissuhteisiin?

Olen lukenut siitä, että nettikiusaaminen on aiheuttanut teini-ikäisten itsemurhia. Mutta miten Internet vaikuttaa meihin aikuisiin, kaikkiin, jotka käytämme sitä?

Olen ollut mukana jollain tavoin Internetissä jo vuodesta 2003. Olin järkyttynyt siitä, kuinka rajua tekstiä netissä liikkui alkuaikoina. Internet on siistiytynyt pakon edessä.

Alussahan vastustettiin ankarasti rekisteröimispakkoa ja vaatimusta nimellä kirjoittamisesta. Nyt niihin on totuttu. Alussa nimimerkin käyttö tuntui hauskalta leikiltä. Kirjoitin itsekin nimimerkillä Tiger ystävälliseen Rihmaston foorumiin, jossa keskusteltiin kirjallisuudesta. Oikea nimeni oli kyllä näkyvissä. Mutta alusta asti kirjoitin nimellä muihin kirjallisuuspalstoihin.

Blogit

Kun perustin blogin Blogisisko kesällä 2005, käytin alussa 'Blogisiskoa' nimimerkkinäkin, mutta huomasin, että on parasta käyttää nimeä. Suosittelen sitä käytäntöä kaikille, sillä laki suojelee nimeä paremmin tiukan paikan tullen kuin nimimerkkiä.( Blogisisko on nykyään rekisteröity tavaramerkki. Se on hyödyllinen suoja.)

Edelleen monissa blogeissa sekä bloggaaja että kommentoijat käyttävät nimimerkkiä tai kommentoivat anonyymeina. Usein he lienevät tuttuja keskenään Internetin ulkopuolellakin, sillä Internetissä voi valita seuransa vielä tarkemmin kuin Internetin ulkopuolella. Todellisuudessa Internetissä ollaan hyvin klikkiytyneitä. Unelma erilaisten ja eri-ikäisten ihmisten kohtaamissta netissä on jäänyt unelmaksi. Voi myös sanoa, että kenenkään aika ei riitä hyvin laajaan nettiseurusteluun.

Koenko Internetin muuttaneen minua itseäni? Ehdottomasti. Olin ennen Internettiin astumistani ja alkuaikoina paljon pehmeämpi, avoimempi ja luottavaisempi ihminen kuin nyt. Olen tullut varovaiseksi. Hyvin harvat ystävistäni ovat mukana Internetissä. Osa on Facebookissa työnsä vuoksi.  Minullekin Internet on sekä työ että harrastus. Facebook merkitsee minulle ennen kaikkea kommunikointia ulkomailla asuvien ja usein matkoilla olevien lähiomaisten kanssa. Kannattaa harkita tarkoin, mitä laittaa Facebookiin. Silloin se on ihan hauska ja hyödyllinen.

 Jos jonkun avioliitto on hajonnut Facebookin vuoksi, syynä ovat olleet joko omat varomattomat kirjoitukset tai sitten juorut. Nimettömät kirjeet  eli"poison pen letters" eivät ole uusi keksintö.

Nauttikaamme blogeista ja muista Internetin hyvistä puolista niin kauan, kuin meillä on siihen varaa. Pelkään nimittäin, että nämä ilmaispalvelut eivät kestä loputtomiin. Pitäisi nähtävästi laittaa omiin blogeihinkin mainoksia. Ei niistä itselle kerry kuin pennosia, mutta ehkä ne auttaisivat Bloggeria ja muita pitämään yllä ilmaisia blogeja mahdollisimman kauan näinä taloudellisesti tiukkinakin aikoina.

Kiitos, blogiystävät. Kierrän blogeissanne aina kun ehdin. Hyvää jatkoa kesälle!

8 kommenttia:

  1. Minun mielestäni juuri eri-ikäisten yhdessäolo on toteutunut netin kautta. Minulla on sekä blogi- että FB-ystävinä ihmisiä, joista osaan en ole ikinä nähnyt, ja joiden ikähaitari on noin 20 vuodesta ehkä yli 70 vuoteen. Erityisesti jonkin harrastuksen, kuten käsitöiden ympärille syntyneissä blogeissa ikä on aivan sivuseikka ja ikähaitari todella suuri.

    VastaaPoista
  2. Torstaina söin lounasta internet-ystävieni kanssa. Ja eilen kommentoi vanha poikaystäväni 1960-luvulta Naantalista Facebookissa :)

    VastaaPoista
  3. Kaisa,
    minusta vaikuttaa siltä, että käsityöblogit ovat Suomessa kaikkein "ystävällisimmät", ja yleensäkin harrastusblogit, kuten sanoit, sellaiset, joissa ei ole lainkaan kysymys poliittisista tai muista maailmankatsomuksellisista mielipiteistä.

    Mutta joskus jopa harrastusblogi voidaan ottaa jonkun muita loukkaavan ideologian välineeksi. Esimerkkinä taitavasti johdetusta harrastusblogista sanoisin Photo Friday -blogin, jossa on tarkat, diplomaattisesti laaditut säännöt ja johon voivat osallistua ihmiset eri puolilta maapalloa.

    En voi mitään sille, että olen kiinnostunut myös yhteiskunnallisista ja ideologisista aiheista, mutta käsittelen niitä kylläkin vain tässä blogissa tai kommentoin blogeihin, joissa on avattu keskustelu niistä. Valitettavasti Suomessa ei useinkaan osata olla kohteliaasti ja ystävällisesti eri mieltä. Niinpä esimerkiksi Suomen poliittiset vaalit voivat aiheuttaa blogimaailmassa pahoja konflikteja, joista toipuminen kestää pitkään tai sitä ei tapahdu ollenkaan. Ihanteeni on niissä aiheissa ns. englantilainen debaatti, jossa voidaan puhua suoraan mutta selvitä väittelystä hyvissä väleissä. Ilokseni olen kokenut myös sellaista Internetissä.

    VastaaPoista
  4. Hannele, tilanteesi on varmaankin toinen, sillä asut Ruotsissa, jonka historiassa ei ole yhtä suuria poliittiisia vastakohtia kuin Suomessa.

    VastaaPoista
  5. sama ystävällisyys puutarhablogeissa, kuin Kaisan käsityöblogeisssa

    VastaaPoista
  6. Ainakin sinun blogisi tekee Internetistä ystävällisemmän ja paremman paikan! Kiitos!

    VastaaPoista
  7. Kiitos, Ansku. Olen iloinen, kun koet noin. Voin sanoa Sinusta samaa.:)

    VastaaPoista