tiistaina, maaliskuuta 21, 2006

Veskat

Bkukkalaukku

Kuvat: Anna Amnell
Minun isoäidilläni oli samanlainen iso musta käsilaukku kuin Muumimammalla. Siinä olivat mummolan tärkeät paperit ja mummon salaisuudet, joita en kuvitellutkaan tutkivani edes lapsena. Toisen ihmisen käsilaukku tai lompakko on niin kuin hänen omatuntonsa, salainen ja arvokas, sitä ei pidä mennä toisen penkomaan.


Körttipastillit 
 
Mummon käsilaukku tuoksui piparminttupastilleille (Nykyään 'körttipastillit', ennen oli vain valkoisia. Mummo ei ollut körttiläinen, vaab Juhani Ahon isän Brofeltin, rippi-isänsä ja vihkipappinsa, kannattaja), ja hän antoi niitä meille lapsillekin. Ne olivat soikeita ja pehmeitä. Mummon käsilaukkua sanottiin veskaksi (veska= laukku, käsilaukku, reppu). Kun mummo kuoli, ukki tuli kaupunkiin asioille mummon käsilaukku mukanaan. Lahjaksi ostettu hieno salkku ei kelvannut. Mummon veska oli ukilla käytössä hänen viimeiset kymmenen vuottaan, 94-vuotiaaksi.

Minusta käsilaukut ovat olleet aina hankalia. Joko ne ovat liian pieniä tai liian isoja. Jos ne ovat käytännöllisiä, ne ovat aivan liian raskaita. Kyllästyin siihen tilanteeseen, menin tavaratalon laukkuosastolle ja kysyin: Mikä on teidän kevyin ja käytännöllisin laukkunne? Eteeni tuotiin musta olkalaukku, oikeastaan kassi, jossa on paljon lokeroita. Ulkopuolella on toisessa päässä tarralla sulkeutuva lokero HKL:n kortille, jota säilytän turkoosissa läpinäkyvässä käyntikorttikotelossa. Sivussa tarralla sulkeutuvat lokerot kolikoille ja pikkurahalle. Laukun sisällä on lokeroita, joihin voin kätkeä mummoni tyyliin salaisuuksia: luottokortteja, huulipunan, kamman, kynän, särkylääkettä kaiken varalle, jäsenkortteja.


Petitpointlaukku

Kun menen lasteni ja ystävieni luo kylään, otan mukaan lempilaukkuni. Olen ostanut sen kirpputorilta. Se oli mennyt ihan lyttyyn, mutta kun sen täytti silkkipaperilla, se oli muutamassa viikossa OK. Nyt pidän siitä kaikkein eniten. Siihen mahtuu juuri sen verran kuin vieraana ollessa tarvitsee.

Entä sitten tuo ensimmäinen kukkalaukku? Se on ollut todella käytännöllinen. Tarvitsin poikani häihin laukun, johon mahtui teepurkki, jossa oli riisiryynejä. Lisäetuja olivat ne, että laukku näkyi, se ei kadonnut ja se sattui vielä sopimaan juhla-asuuni.

10 kommenttia:

 1. Riemastuttava tuo sininen laukku!:)

  VastaaPoista
 2. Kuvapalvelu tosiaan ontuu.
  Kun katselen Tarja Halosesta otettuja kuvia, niin toinen niissä on liikaa: Tarja tai kassi.

  VastaaPoista
 3. Ansku,
  se oli täydellinen. Heti näki, missäpäin juhlahuonetta se oli. Sisään mahtui iso metallinen teepurkki, jossa riisit olivat ja paljon muutakin tarpeellista. Se on tulevaisuuden museotavaraa. Tehty Italiassa.

  Ai, mikä kuva TH:sta?

  VastaaPoista
 4. Oih ja lääh!

  Miullekkii tuollai ihana sininen kukkalaukku!

  -Voisinpa kuvitella, että kuningataräiti englannissa, olisi rakastanut siun sinistä laukkuasi, Blogisiskonen!!! =)

  Ja mun Mama tykkäisi taasen tuosta elegantista gobeliinilaukusta. =)

  Molemmat ovat ihania!

  Mutta kerroit eräät taikasanat tuon sinisen kohdalla:
  -"Italia"... lääh!
  (Rikastuisimpa joskus niin paljon, että pääsisin sinne jälleen.. vaikka vaan yhdeksi viikoksi... hengittämään sitä ilmaa...)

  Mää näin kanssa talvella kirpparilla kivan olkalaukun. Mutta epäröin ostaa sitä. Neljän päivän päästä marssin kirpparille uudelleen raha taskussani. Mutta laukku oli jo mennyt...

  Mitä tästä opimme?

  -Pitää tarttua tilaisuuteen, ja ostaa sellainen laukku, joka miellyttää silmää, sillä myöhemmin se voi olla mahdotonta. =D

  *vink*

  VastaaPoista
 5. Hallatar,
  muistelen nähneeni tuollaisen turkoosin laukun farkkujen ja napa-paljaana-paidan kanssa jossakin muotilehdessä.:))

  Kirpputoreilta löytyvät kaikkein hauskimmat vaatteet. On suurempi valikoima kuin kaupoissa. Ihmiset tuovat vaatteita matkoiltaan eri puolille maailmaa, ja niillä ihmisillä on varaa lahjoittaa paljon tai myydä itse kirpputoreilla. Se on monien julkkisten lempiharrastuksia.
  Pirkko/Blogisisko

  VastaaPoista
 6. Aivan varmasti laukku käy minkä ikäiselle naiselliselle naiselle tahansa! =)
  Ja sen voi yhdistellä omaan pukeutumiseen, vain mielikuvitus rajana! =)


  Kirpputoreista:
  olisikin upeaa päästä vaikkapa ROOMAN (tietysti;P ) kirpparille, tai Pariisiin... *haaveilee*

  Ei täällä Lahden kirppareilla ole kuin korkeintaan retroa... =D

  VastaaPoista
 7. Olen tehnyt aikamoisia löytöjä esimerkiksi Kuopion Punaisen ristin kirpputorilla ja muuallakin Savossa. Sehän on täysin sattuman varassa, mitä löytyy.

  Olen ollut vain kerran Pariisin isolla kirpputorilla. Se oli kuin suuret antiikkimarkkinat. Kyllähän sieltä löytyi melkein ilmaiseksi pojalle aivan uusi farkkutakki, jossa sattui olemaan pienenpieni tupakalla poltettu reikä.

  Usein ihmiset vievät vaatteen kirpputorille, kun nappi irtoaa tai helma ratkeilee. Pikku juttuja korjattaviksi.
  Pirkko

  VastaaPoista
 8. Kaikki tänne blogimiittiin ja samalla käsväskaostoksille !

  Ihania kasseja ; mietinkin juuri blogittaa käsilaukkumeemin ja tästä tulee kipinä... mars kamera lataukseen.

  =)

  VastaaPoista
 9. Tuumasta toimeen ; tänäiltana oli kassikuvaus meilläkin...

  =)

  VastaaPoista
 10. Se suklaanruskea laukku on houkutteleva.

  VastaaPoista