maanantaina, maaliskuuta 27, 2006

Yksiavioinen James BondJoskus vaikuttaa siltä, että Miss Moneypenny on James Bondin pysyvän kiintymyksen kohde.

Kolmosella näytetään juuri James Bond -elokuvaa "007 vaaran vyöhykkeellä", jossa on pääosassa Timothy Dalton. Kävin katsomassa tämän elokuvan 1980-luvun lopulla Torontossa tehdäkseni siitä lehtijutun. Ihastuin, kyllästyin ja hämmästyin. Ihastuin upeisiin maisemiin ja hienosti suunniteltuihin vaatteisiin ja huoneisiin. Kyllästyin jatkuvaan väkivaltaan. Hämmästyin sitä, että James Bondilla oli vain yksi tyttöystävä (Maryam D'Abo).

Aids oli luonut pitkän mustan varjonsa Hollywoodiin, sen kuuluisimmat uhrit olivat nimenomaan sieltä. Elokuvissa ja televisiossa alkoi näkyä vastuullisempaa suhtautumista seksuaalisuuten ja pyrkimystä yksiavioisuuteen päin. Tämän James Bond -elokuvan tekijätkin halusivat edustaa uutta seksuaalimoraalia.

"Oli tietoinen pyrkimys kuvata uusi James Bond sellaisena miehenä, joka ei hyppää sänkyyn jokaisen naisen kanssa, jonka hän tapaa, vaan joka kunnioittaa yksiavioisuutta", sanoi elokuvanäyttelijöiden ammattiliiton edustaja. "Ei enää kollikissamaista James Bondia", totesi toinen elokuvan käsikirjoituksen tekijöistä Ricgard Maibaum.

James Bond -elokuvia on nähnyt melkein kolmasosa maailman väestöstä. Ne ovat olleet jo yli neljännesvuosisadan kuin taikamatto varsinkin teini-ikäisille pojille. Ne ovat vieneet pois arjen tylsyydestä ja nuoruuden kasvukivuista hurjiin seikkailuihin ja eksoottisiin maisemiin. Suurten ikäluokkien miehet ovat kasvaneet niitten kanssa. James Bond muuttui pehmeämmäksi ja suhteessa naiseen vastuullisemmaksi. Oliko sillä mitään vaikutusta?

Oliko tällä elokuvalla ja muilla elokuvilla jotain vaikutusta seksuaalimoraalin? Kestikö James Bondin yksiavioisuus enemmän kuin yhdenb elokuvan verran? Ei tule mieleen, millainen Bond oli Pierce Brosnan.

Tämä kirjoitus perustuu lehtijuttuun, jonka tein tuoreeltaan tästä elokuvasta vuonna 1987 Kanadasta suomeen.

2 kommenttia:

 1. Aika hauska havainto, että James Bond on siirtynyt yksiavioiseksi! Sattumalta katsoin maanantaina Bond-elokuvan, ja toden totta, Bondilla oli vain yksi naisseuralainen. : )

  Arvelisin, ettei elokuvilla tai tv-ohjelmilla olisi ihan yksi yhteeen -vaikutusta. Jos niin olisi, ja miehet tosiaankin matkisivat suoraan James Bondin seksuaalisuutta, niin millaiset vaikutukset naisten käyttäytymiseen olisikaan Kauniilla ja rohkeilla...? ; D

  Esimerkiksi anoppini kaltaiset vakaassa avioliitossa elävät iäkkäät naiset eivät ole villiintyneet, vaikka katsovat vuodesta toiseen joka arkipäivä Kauniiden ja rohkeiden mitä käsittämättömimpiä ihmissuhdesotkuja. Samaan aikaan oma elämä pysyy järjestyksessä.

  Tuo oli vain pieni havainto elävästä elämästä, mutta on aiheesta tehty tutkimuksiakin. Varmaan tutkimusnimikkeitä viihteen vaikutuksesta yleisöön voisi löytyä netinkin kautta.

  VastaaPoista
 2. Koetin vlkuilla arvosteluja uusimmista James Bond -elokuvista. Vaikuttaisi siltä, että naisen rooli on ainakin muuttunut. Ensinnäkin Judy Dench on James Bondin esimies. Tyttöystävien määrä lienee vähentynyt. En muista Pierce Brosnanin Bond -elokuvasta mitään erityistä naislaumaa, vain yhden naisagentin.
  Pirkko

  VastaaPoista