perjantaina, helmikuuta 06, 2009

New York, lumi, Gandhi - ja Sofi Oksanen

New York, lumi ja Gandhi - Siinä vasta yhdistelmä.
Sofi Oksanen in World Literature Forum.

En ole ollut koskaan New Yorkissa talvella, aina vain kesällä, kun siellä on kova helle. Katselen usein tämän New Yorkissa asuvan puolalaista syntyperää olevan naisen valokuvia Flickrissä. Huomaan, että minulla alkaa olla ikävä toiselle puolen valtamerta. Sanotaan, että kerran siirtolaisena ollut kaipaa aina rapakon toiselle puolelle, olipa hän kummalla puolen hyvänsä.

Paljon vaikuttaa myös se, että valtava Amerikka on pystynyt tekemään suuren loikan tulevaisuuteen, mutta Suomi junnaa edelleen menneisyyden lätäköissä.

Lehdistössä kysellään nyt, ansaitseeko Sofi Oksanen myös Runeberg-palkinnon. Jonkun toisen kirjailijan kohdalla olisi järkevää kysyä näin, mutta Sofi Oksanen edustaa uutta tilannetta suomalaisessa kirjallisessa maailmassa. Sofi Oksanen on uuden kulttuurin edustaja Suomessa, mutta hänhän onkin kahden kulttuurin kasvatti, suomenvirolainen, joka uskaltaa ilmaista mielipiteensä.

Kysykäämme ennemminkin: Ansaitsevatko vasemmistolainen suomalainen kulttuuri ja maahanmuuttajille vihamielinen Suomi Sofi Oksasen kaltaisen kirjailijan, joka edustaa nyt suomalaista kulttuuria maailmalla? Näen palkintovyöryn merkkinä kahdesta asiasta: Sofi Oksanen on harvinaisen hyvä kirjailija. Suomalainen kulttuuriväki tekee katumusharjoituksia vuosikymmenien syntien vuoksi.

Toisinaan viimeiset tulevat ensimmäisiksi jo tässä maailmassa. Virolaisen maahanmuuttajaäidin tytär, joka kerää parhaat kirjallisuuspalkinnot Suomessa, on jotain samaa, kuin oli Gandhi Brittiläisessä imperiumissa tai mitä on Obaman perhe Valkoisessa talossa. Muutoksen alku.

4 kommenttia:

  1. Tuskin mikään kansakunta "tuottaa" tähdenlentoja joka hetki (paitsi Hulluwood). Ajatteletko, että palkintojen pitäisikin mennä Viroon? Minä kyllä sallin ne Suomelle. Ja onhan siellä nyt oikeistohallitus . . . että

    VastaaPoista
  2. Aivan kuten Gandhi oli intialainen ja Obama on amerikkalainen.

    VastaaPoista
  3. Ubama on enemmän amerikkalainen kuin mitä Bush. Gandhin äidinkielihän oli englanti, ja että hän kutosi itse omat vaatteensa oli mahtava symboolinen esimerkki, ja häntä siitä kunnioitettiin.

    Jos Sofi Oksasen ei ole suomalainen, niin ei niitä sitten monta taida ollakaan. Runeberg ja Edith Södergran, monet luulevat heitä ruotsalaisiksi..

    En sanoisi että Suomi junnaa menneisyyden lätäköissä. Minulla on vielä muisti..

    VastaaPoista