sunnuntaina, maaliskuuta 19, 2006

Mikä on sananvapauden hinta suomalaisessa blogimaailmassa?

Photo: Freefoto.com
Sen jälkeen kun kirjoitin 14.1.2006 kannattavani Sauli Niinistöä presidentinvaaleissa, kävijämäärä blogissani on laskenut. Ensimmäisinä kuutena kuukautena oli noin 3850 käyntiä kuukaudessa, mutta viimeisinä
kolmena vain 2260. Välillä minulla oli kyllä parin viikon bloggaustauko kirjoitustöitteni vuoksi, mutta ihmeekseni en huomannut silloin mitään suurempaa vähennystä - ihmiset lukivat nähtävästi vanhoja kirjoituksiani.

Voisin sanoa, että sananvapauden hinta on noin 1590 käynnin lasku kuukaudessa tässä blogissani. Sehän on vähän, sillä on edelleen maita, joissa sananvapauden hintana on virasta erottaminen, kidutus, mielisairaalaan joutuminen, lasten menetys, maasta karkotus ja jopa hengenmenetys.

Minä arvasin tämän asian, mutta vanhana, siis entisenä sosiologian opiskelijana (laudatur-seminaari käyty Kullervo Rainion oppilaana), halusin myös kokeilla. Suomalainen bloggaaja saa kirjoittaa krapulasta, oksentelusta, pettämisestä, mutta hänen suosionsa ei laske. Hän saa olla vasemmistoliittolainen, vihreä tai demari. Ovatko suomalaiset bloggaajat ja blogien lukijat siis enimmäkseen vasemmalta? Siinä olisi jollekin tutkimusaihe.

Hyvää kevättä kaikille bloggaajille sukupuolesta, maailmankatsomuksesta ja puolueesta riippumatta. Luen teitä kaikkia sen verran kuin ehdin. Voikaa hyvin!

18 kommenttia:

  1. Siinä tosiaan olisi tutkimusaihetta. Joskus olen ajatellut miten kiinnostavaa olisi tietää kaikkien puoluemieltymykset. Minulla on sellainen mielikuva, että enemmistö olisi juuri vasemmalta tai ainakin kallellaan siihen suuntaan.

    t: -C-

    VastaaPoista
  2. Mutta mistähän se johtuu? Tuleeko suuri osa bloggaajia Kiiltomadon piiristä, jossa äärivasemmistolaisuus (ja ateistisuus) olivat suosittuja. Ne hyväksyttiin itsestään selvinä "kulttuuri-ihmisen " ominaisuuksina. Se oli eräs elämäni suuria yllätyksiä.

    Monet nuoret ovat myöskin täysin tietämättömiä siitä, millaista esimerkiksi 1970-luvulla oli. Se on heidän lapsuuttaan, jota he ihannoivat.

    Suorastaan humoristinen on termi "tiedostava", jonka näin tänään taas Hesarissa, kylläkin hiukan ironisesti käytettynä. Marksilaisessa sanastossa sillä on tietty merkitys, mutta muut näyttävät käyttävän sitä yleisessä merkityksessä 70-lukulaisista, jolloin se olisi suorastaan vitsi.

    Nekö muka olivat tiedostavia ihmisiä, jotka ihailivat valtiota, joka oli taloudellisesti rempallaan, tuhosi luontoa ja sorti omia kansalaisiaan?

    VastaaPoista
  3. Omaa tietään kannattaa kulkea, ja mielipiteensä voi aina tuoda julki.Vasemmistolaisuus on vain yksi suuntaus, eikä sitä tarvitse kannattaa. Ei kirjailijan, ei taiteilijan, ei taidehistorioitsijan, ei...ei...
    Ken sitä ei ymmärrä tai hyväksy, on se hänen oma ongelmansa, ei blogikirjoittajan.
    Jatka vain samaan malliin! Blogiasi on ilo lukea.

    VastaaPoista
  4. Kyllä, via kemppinen; en ole koko päivänä päässyt kuvapalveluun.

    VastaaPoista
  5. Kuten anonyymi kirjoitti, kannattaa noudattaa omaa linjaansa.


    Minua ei kiinnosta krapulat ja sen oireiden kuvaukset, mutta minähän olenkin keski-ikäinen täti-ihminen : )

    Jostakin syystä en jaksa uskoa myöskään poliittisten mielipiteittesi olevan lukijamäärän laskun syynä.

    Luulenpa että bloggaaminen ja toisten blogien lukeminenkin voi olla kausiluontoista. Ainakin minulla on kausia, jolloin viihdyn toisten blogeissa enemmän kuin omassani, toisinaan linnottaudun omaan blogiini ja toisinaan pysyn netistä kaukana.

    Ei minullakaan ole kovin paljon kommentteja blogissani nykyään. Käyntikertoja en ole pitkään aikaan voinut seurata, koska Vuodatuksen tilastot eivät toimi. (Eilen asensin laskurin.) - Tietenkin kävijämäärät kiinnostavat. Kuitenkaan en ole ajatellut muuttaa kirjoituslinjaani yhtään enempää yleisömääriä kosiskelevammaksi.

    Kiiltomadosta en tiedä mitään. Enkä bloggaajien poliittisesta kannasta. Tuskin yhtenäistä maailmankuvaa löytyykään bloggaajien keskuudesta. Arvelen, että samoin kuin yhteiskunnassa yleensäkin, myös meistä bloggaajista löytyy hyvin erilaisia ihmisiä erilaisine maailmankatsomuksinemme.

    Hyvää kevättä sinullekin. : )

    Tosin meillä satoi eilen lunta lisää, joten ehkä onkin syytä toivottaa hauskaa lumista kevättä : )

    VastaaPoista
  6. Anonymous,
    kiitos. Omaa tietäni jatkan. Viimeistään tässä iässä ymmärtää, että elämä on liian lyhyt ja liian arvokas teeskentelyyn.
    Toisaalta - eihän näistä asioista tarvitsisi minunkaan enää kirjoittaa, kun jopa Hesari alkaa olla ajan tasalla kulttuuritoimitusta lukuunottamatta (erinomaisin poikkeuksin).


    Hotanen,
    minäkään en ole päässyt Bloggerin kuvapalveluun. Tuon kukan sain laitettua, en muuta. Pitäisiköhän ruveta katselemaan jotakin muuta paikkaa Blogisiskolle. Kirjoituslipaston lopetan niin pian kuin saan varsinaiset Elisan kotisivut toimiviksi. Niistä tulee hyvä klaffipiironki.:)

    Louhi,
    varmaankin on kevätväsymystä bloggaajissa, mutta kyllä tilanne muuttui kuin veitsellä leikaten, kun kerroin kuuluvaani siihen puoliskoon kansaa, joka toivoi vaihtelua politiikkaan.

    Kiinnostavaahan tämä kaikki on.

    Pirkko

    VastaaPoista
  7. Hei Blogisisko.
    Jatka vain omalla linjallasi. Hyvä, että ravistelet vähän luutunutta vasemmistolaisuuttakin, etenkin nyt kun itänaapurissa suljetaan tiedotusvälineitä. Itse uskon harmaan sävyihin moraalissa ja muussa. Ja siihen, että erilaiset mielipiteet ovat hyvästä.

    VastaaPoista
  8. Hyvät ihmiset, eikö tämä ole hiukan koomillista, että Suomessa ei vielä vuonna 2006, yli 15 vuotta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen, uskalleta puhua asioista avoimesti?

    Ketä oikein pelätään? Mitä pelätään? Työpaikan menettämistä? Apurahojen menettämistä?

    VastaaPoista
  9. Jatka omalla, hyväksi havaitulla linjallasi! Blogisi on ilo.

    VastaaPoista
  10. Tämä on menee nyt sitten minun ammattinipuolelle, mutta...

    Enemmistö verkkokirjoittajista lukee mieluummin erimieltä olevia kirjoittajia, kuin samanmielisiä.

    Samanmielisiä saatetaan kommentoida enemmän, mutta erimieliset herättävät enemmän tunnetta.

    Mitä vaaleihin tulee, niin vaikka olen Sos.Dem. piirivaltuutettu, niin ei minulle sinänsä olisi ollut mikään ylitsekäymätön paikka äänestää tietyissä olosuhteissa kokkaria, mutta Niinistöä en ikinä, hänen kuvottavan yksityiselämänsä vuoksi.
    Lisää luennoillani.

    VastaaPoista
  11. Petja,

    se oli monella tavalla kiinnostava puheenvuoro. Minäkin luen mielelläni blogeja, joissa esitetään minun mielipiteistäni poikkeavia mielipiteitä. En usko kuitenkaan kaikkien tekevän niin.

    Sinun blogejasi luen sen tähden, koska Sinä kirjoitat niin erinomaisesti miesten pukuhistoriasta.

    Täydellisiä ihmisiä ei poliitikoistakaan löydy niin kuin ei meistä äänestäjistäkään. (Ehkä Sinun kannattaisi harkita vielä sananvalintaasi ennen luentoasi.)

    Mitä sanoikaan Luther? "Parempi jumalaton ja viisas ryhtinas kuin hurskas ja tyhmä." Ihanne olisi viisas ja hurskas, mutta taidamme saada liikaa tyhmiä ja jumalattomia. Aikamoista saippuaoopperaa on politiikasta tullut.

    Minä äänestin kokoomusta, koska se on tällä hetkellä ainoa puolue, joka ei raahaa perässään poliittisia mammutinluita. Jos demarit sanoutuisivat täydellisesti eroon äärivasemmistolaisesta ajattelusta (kuten Ahtisaari teki) ja keskusta Kekkosesta, se olisi jotain vastaavaa.

    Meillä olisi silloin Labour-puolueen kaltainen eurooppalainen demaripuolue sekä vihreä ja ihmisistä huolehtiva keskusta joka pystyisi yhdistämään maaseudun ja kaupungin. Se olisi jännittävää.

    Pienet puolueet ovat piikkinä lihassa, ettei unohdeta muutamia tärkeitä asioita.

    VastaaPoista
  12. Ilmeisesti katosi bittiavaruuteen minun lisäkommenttini.

    Minun blogissani voi kommentoida, rekisteröityneet kirjoittajat, joiden oikea nimi on minun tiedossani.

    Tältä pohjalta pystyn kertomaan että minun blogilleni on rekisteröitynyt ainakin yhden suuren yrityksen johtaja, muutama lakimies, muutamia yrittäjiä ja parin firman palkkajohtajia.

    Rekisteröityneiden poliittisesta kannasta tiedän että siellä on PerSuja, kokkareita, sveduja, vihreitä ja yksi entinen SMP:läinen, mutta rekisteröityneistä en löydä laisinkaan vasureita ja demareita.

    VastaaPoista
  13. Kiinnostavaa.

    Bloggerissa on koko ajan outoja ongelmia. Hyvät ihmiset, tallentakaa bloginne.

    VastaaPoista
  14. "Bloggerissa on koko ajan outoja ongelmia. Hyvät ihmiset, tallentakaa bloginne."

    Sanasi palautuivat mieleeni taisteltuani oman blogini kanssa.
    Olen "hukannut" arkistoni ja kirjoitusteni otsikot. En saa sitemeteriä näkyville, vaikka kuinka yritän. Kirjoituksistani näkyy vain muutama asetuksistani huolimatta.

    Tietenkin moitin itseäni tästä tilanteesta: Olen tehnyt juuri niin kuin ei saisi tehdä: olen mennyt kajoamaan blogini asetuksia väsyneenä, tallentamatta muistiin kaikkia versioita.

    Mutta vielä haluaisin tietää, mitä oikeastaan bloggerien maailmassa tapahtuu.

    VastaaPoista
  15. Täältä voisi saada ideoita ja neuvoja:

    http://www.bloggerforum.com//

    Kävin itsekin tänään siellä ensi kerran.

    VastaaPoista
  16. Kiitos neuvostasi. Tutkin linkin tarkoin.

    Ratkaisin itse tekemäni bloggeriongelmat vaihtamalla sivupohjan ulkonäköä. Samalla palasivat arkistotkin. : )

    VastaaPoista
  17. Minäkin kannatin ja kannatan edelleen Niinistöä... =)

    Enkä olleskaan häppee kertoa sitä =)

    VastaaPoista
  18. Hallatar,
    emme olleet yksin.

    Monipuoluejärjestelmä kuuluu demokratiaan.

    VastaaPoista