tiistaina, toukokuuta 24, 2011

Entä jos kuuntelisimme perussuomalaisiakin`?

Gerberameri

Kommentti Ikkunaiineksen blogissa:

Emme voi mitään sille tosiasialle, että perussuomalaisten menestys on kansan reaktio joihinkin asioihin. Pitäisikö tavallisia kansalaisia informoida paremmin, pitäisikö heitä jopa kuunnella, ennen kuin asiat menevät liian pitkälle?

Kun samat ihmiset ovat maata johtamassa vuosikymmenestä toiseen, toiset meistä ovat siitä vain hyvillään, toiset nukahtavat, mutta kolmannet suuttuvat. Niin on käynyt.

Olen asunut suuren osan elämästäni monikulttuurisessa maassa pakolaisten ja siirtolaisten joukossa yhtenä heistä. Se on minusta hyvä ja oikea tapa elää. Kannatan sitä.

Mutta siinä pitää olla järkeä ja suhteellisuudentajua molemmin puolin, maan aikaisempien asukkaiden ja uusien tulokkaiden välillä. Jos niitä ei ole, "kansa" hermostuu. Niin on käynyt Suomessa. Syyllisiä eivät ole maahanmuuttajat, vaan ne suomalaiset, jotka eivät tajua realiteetteja. Sekin on eräs rasismin laji. Siinä kalastellaan ääniä maahanmuuttajien varjolla. He joutuvat kärsimään eniten kaikista tyhmistä ja naiiveista ratkaisuista.

Perussuomalaiset oppivat nyt, miten olla eduskunnassa, miten asioita käsitellään. Heistä tulee vähitelleen "salonkikelpoisia".

Mutta opimmeko me muut mitään? Näen vain perussuomalaisten pilkkaamista. Se on todellakin tyhmää, eikä sillä ole hyvä vaikutus. Eikö voitaisi olla järkeviä kummallakin puolella? Kuulolaitteet korviin, jotta kuulisimme toinen toistemme viestit.:)

lisäys:
Meillä ei ole nälänhätää, kulkutautiepidemiaa tai muuta katastrofia. On vain sellainen tilanne, että entistä suurempi osa kansasta haluaa osallistua asioiden käsittelyyn.

6 kommenttia:

 1. Harvoin näkee näin punnittua puhetta perussuomalaisista ja heidän takanaan olevista ilmiöistä. Asettelet sanasi varovasti, mikä varmasti onkin viisasta. Uhkaajia, pilkkaajia ja pelkääjiä tuntuu nyt tunkevan esiin joka tuutista. Valtakunnallinen kohu jostain "neekeriukosta" on jo ajat sitten ylittänyt naurettavuuden rajan.
  Muutenkin uhkaileva varoittelu rasismista on mennyt ohi terveen järjen. Kuten blogissasi sanoit: "Siinä kalastellaan ääniä maahanmuuttajien varjolla." Juuri tästä on kysymys. On vain erikoista, etteivät rasismia keppihevosenaan käyttäväty tajua, että jokainen syytös sataa lopulta ääninä persujen pussiin.
  Olen itsekin työskennellyt ulkomailla työpaikassa, jonka seinien sisällä teki töitä kahdenkymmenen kansallisuuden edustajia. Jokainen uusi tulija huomasi ällistyttävän lyhyessä ajassa, ettei kukaan ole hyvä tyyppi siksi, että on musta tai paskiainen siksi että on keltainen. Ominaisuudet ratkaisevat, ei se, mistä ilmansuunnasta on sattunut tulemaan.
  Siinä firmassa kukaan ei käyttänyt sanaa rasisti, vaikka joskus palavereissa eri väriset huusivat toisilleen ja saattoivat nakella pikku solvauksiakin.
  Jossakin US:n blogissa todettiin, kuinka hyvin Ahvenanmaa hoitaa asiansa. Manner-Suomi lappaa sinne rahaa eikä muun kielisillä ole mitään asiaa saarimaakunnan asioihin. Edes mökkitonttia ei sieltä kantasuomalainen voi ostaa. Mutta hyvinvointi on korkealla, paljon korkeammalla kuin mannermaalla. Saarelaisia suosivia erikoislakeja sorvataan käden känteessä.
  Jos nyt sitten joku kysyy, eikö Suomi voi menetellä samoin Euroopassa, napata EU-rahaa sen sijaan, että lapioisi sitä miljardikaupalla etelän konkurssipesiin, vaatisi kaikilta suomenkielen taitoa ennen oikeuksista puhumista jne niin tämä kysyjä on heti populisti, persu, taantumuksellinen fasisti.
  Joskus voisi jopa miettiä persujen tarjoamaa kysymystä Suomen valtion tehtävästä. Onko valtion tehtävä huolehtia ensi kädessä omista kansalaisistaan ja vasta toissijaisesti muusta maailmasta? Jos valtio nimeltä Suomi ei huolehdi omista köyhistään ja rammoistaan, kuka heistä huolehtii?

  Harmaa vaeltaja

  VastaaPoista
 2. Nämä ovat vaikeita asioita. Niin kuin ainakin ihmissuhteissa, tarvitaan tässäkin hyvää sydäntä, tietoa ja taitoa, kykyä tehdä kompromisseja. Välillä tuntuu, että kaikkia niitä puuttuu. Vauhkotaan kauheasti suuntaan tai toiseen

  Minusta suomalaisten rasismi johtuu siitä, että on eletty välillä kovin erillään muusta maailmasta. Ei tunneta muiden kulttuurien edustajia. On unohdettu, että Suomi on ollut ennenkin monikulttuurinen ja rikastunut sen avulla aineellisesti ja henkisesti.

  Meissä kaikissa on itsekkyyttä. Jos se saa vallita, ei välitetä heikommassa asemassa olevista. Miten sitten asiat käytännössä järjestetään, onkin sitten taitolaji.

  Suomalaisten pitäisi tehdä opintomatkoja, käyttää asiantuntijoita, jotta löydettäisiin oikea keino hoitaa asiat. Pitäisi tutustua monenlaisiin malleihin hoitaa siirtolaisasioita. Suuri osa suomalaisista on ollut siirtolaisina eri puolilla maailmaa. Heiltäkin voisi kysyä neuvoa.

  1900-luvun alussa Helsinki ja Toronto olivat samankokoisia, kummassakin oli satatuhatta asukasta. Nyt Suur-Torontossa on melkein yhtä paljon ihmisiä kuin koko Suomessa. Siirtolaisuus on ollut hyväksi Kanadalle. Siellä sanottiin, että jokainen siirtolaisperhe työllisti suuren joukon ihmisiä.

  Siirtolaiset valittiin pistesysteemillä, pakolaiset olivat eri asia. Valittiin sellaisia ihmisiä, joita tarvittiin maassa.

  Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Suomeen pitäisio ottaa todella paljon enemmän siirtolaisia. Lienee täysin kohtuullinen ja järkevä asia, että valittaisiin ihmisiä, joiden on helppoa sopeutua Suomeen.

  Pitäisi voida keskustella näistä asioista järkevästi ja valita sellainen ratkaisu, joka tyydyttää kaikkia osapuolia.

  Siirtolaiset voisivat tuoda maahamme uusia ideoita, taitoja, joita meillä ei ole. Monissa maissa arvostetaan esimerkiksi kodin- ja lastenhoitamista.

  En tunne ollenkaan Ahvenanmaan tilannetta.

  VastaaPoista
 3. Pyydän, että blogissani ei käytetä kommenteissa ollenkaan rasistisia ilmauksia. Voimme käyttää sanoja, jotka eivät loukkaa ketään. :)

  VastaaPoista
 4. Oikein hieno kannanotto rasismiin ja perussuomalaisiin;)

  Meidän lapsuudessamme käytettiin vielä noita nimityksiä, joita Anonyymi mainitsee. Silloin niitä ei pidetty rasismina, mutta ajat ovat siitä lähtien muuttuneet paljon.

  Se on totta, että me suomalaiset olemme metsäläisiä - enimmäkseen;(
  Sananparessa sanotaan: "Arvoa oma tilasi, anna arvo toisellekin".

  Oikein hyvää viikkoa sinulle, Anna<3

  VastaaPoista
 5. "Lienee täysin kohtuullinen ja järkevä asia, että valittaisiin ihmisiä, joiden on helppoa sopeutua Suomeen."

  Minustakin ajatus on kohtuullinen ja järkevä, mutta jostain syystä se ei tunnu saavan jalansijaa. Varmaan muistat, kun kristillisten Pävi Räsänen ehdotteli, että otettaisi mieluummin kristittyjä kuin muslimeja meille niin melkoinen meteli siitäkin nousi. Taidettiin Räsästäkin rasistiksi moittia.
  Näyttää siltä, että kaukoidän ihmiset, japanilaiset, filippiiniläiset, thaimaan asukkaat jne sopeutuvat meille hyvin. Pohjanmaan kasvihuoneviljelijät suorastaan kiskovat töihin jokaisen ahkeran ja fiksun idän ihmisen.
  Mutta sitten meillä on porukka, jonka mielestä thai-naiset ja filippiinittäret tulevat tänne vain ilotaloja perustamaan. Poliisit ja viranomaiset tekevät tämän tästä ratsioita thai-paikkoihin ja levittävät samalla epäluuloista ja vihamielistä ilmapiiriä heitä kohtaan.
  Muutenkin ihmetyttää, miksi maahamme tulijoista niin monet ovat nuoria miehiä, joiden on todella vaikea työllistyä. Naisille on aina töitä hoiva-alalla ja muutenkin Suomi mielestäni tarvitsee lisää naisia.
  Sain tänään ystävältäni lehtikirjoituksen, jota toivoisin sinun kommentoivan. Lähetän sen omana komenttinaan, ettei tästä tule liian pitkä.

  Harmaa vaeltaja

  VastaaPoista
 6. Kirjoitin edellä:
  "Lienee täysin kohtuullinen ja järkevä asia, että valittaisiin ihmisiä, joiden on helppoa sopeutua Suomeen."

  En tarkoita tällä kansallisuuksia tai uskontoja, vaan yksilöitä ja perheitä, jotka saatuaan tietoa siitä, millainen maa Suomi on, haluavat siitä huolimatta muuttaa tänne.

  Suomi voi olla suuri shokki yksilölle tai perheelle, joka on tottunut esimerkiksi siihen, että uskontoja, perheyhteyttä ja kotiäitejä arvostetaan heidän kotimaassaan - mutta ei Suomessa.

  Lasten ja teini-ikäisten seurustelutavat ja alkoholinkäyttö voi olla shokki muualta muuttaneille, oli meillekin kun palattiin Suomeen Kanadasta yhdeksän vuoden siirtolaisuuden jälkeen.

  Sanomalehdessä kerrottiin tänään, että suomalaiset koululaiset ovat maailman levottomimpia! Haluavatko mahdolliset maahanmuuttajat tuoda lapsensa tällaiseen maahan?

  Nämä asiat ovat heikkouksia ja epäkohtia Suomessa samoin kuin ankara ilmasto ja ihmisten vähäpuheisuus. Joku italialainen kylläkin kertoi, että Suomessa on niin ihanaa, kun ihmiset osaavat olla hiljaakin.:)

  Suomeen muuttavien pitää ehdottomasti hyväksyä Suomen laki, joka arvostaa ihmisen oikeutta valita yhtä hyvin aviopuolisonsa kuin uskontonsa.

  Elämä muodostuu lukemattomista pienistä osasista, se on kuin palapeli.

  Meidän suomalaisten pitäisi tajuta se, että maahanmuuttaja voi olla samalla aikaa vaikkapa venäläinen ja suomalainen ihan niin kuin suomalaiset siirtolaiset esimerkiksi Kanadassa tuntevat olevansa sekä suomalaisia että kanadalaisia - ja se on meistä suomalaisista luonnollista ja hienoa.

  Maahanmuuttajien täytyy ottaa lopulta vastuu lastensa äidinkielen säilyttämisestä. Ennen pitkää rahat eivät riitä Suomessakaan lukemattomien kielten opettamiseen. Se olisi tietenkin mukavaa, mutta ankea todellisuus tulee vastaan.

  VastaaPoista