tiistaina, syyskuuta 19, 2006

Naisen muotokuva lukijana ja kirjoittajana



Kuva: Dover Publications

Tytölle merkitsee paljon, että hänellä on oma paikka, jossa hän saa lukea, kirjoittaa päiväkirjaa ja ajatella. Monella oli tapana istua lapsena kesäisin vaikkapa puussa tai ullakolla lukemassa. Onko teillä sellaisia muistoja?

Me naiset luemme paljon. Olemme ehkä suurin lukijakunta, jos pikkunaiset otetaan mukaan. Mitä me etsimme kirjoista? Saammeko sen, mitä etsimme?

Lapsen syntymä on monelle naiselle elämän suurin asia. Naiskirjailijan tuotanto voi kokonaan muuttua synnytyskokemuksen jälkeen (Kristeva). Millä tavalla synnytystä kuvataan kirjoissa? Onko kukaan kuvannut omaa synnytystään? (Kirjassa "Museon kulisseissa" on kuvattu omaa syntymääkin!)

Mitä merkitsee lapsuus ja vanheneminen naislukijalle ja -kirjoittajalle? A.S. Byatt kirjoittaa, että keski-iässä hän alkoi kirjoittaa preseksuaalisesta minästään ja postseksuaalisesta minästään, siis lapsuudesta ja vanhenemisesta. Hän kirjoittaa, että 30-40 -vuotiaana ihmissuhteiden verkosto merkitsi paljon. Mutta viisikymppisenä iloitsee siitä, että on saanut omaa aikaa, sellaista hyvää yksinäisyyttä, jota kaipasi lapsena ja nuorena yhteisöllisyyden ja kaiken touhun rinnalle. (Byatt ja Sodré: Imagining Characters)

(Kuulostaako tutulta? Keskustelunalustukseni: Naisen muotokuva lukijana ja kirjoittajana. Kiiltomato 25.4.04 klo 20:05.
Koska on taas runsaasti vapaata aikaa, tallennan myös Kiiltomadossa olleita kirjoituksiani, jotka olen tulostanut talteen. Ne ovat myös spontaanisti suoraan nettiin kirjoitettuja kuten suurin osa muistakin tämän blogin kirjoituksista.)

2 kommenttia:

  1. Minulla oli ainakin tuollainen "oma paikka". Talvisaikaan se oli tietysti oma huoneeni - ja miksei kesälläkin - mutta kesällä vielä tärkeämpi oli perimmäinen nurkkaus vasikkahaan takana Lapuanjoen penkassa juuri ennen rajaojaa. Siellä istuin auringossa, luin ja kirjoitin ja unelmoin.

    Vieläkin jokiranta merkitsee minulle paljon, asun Lapuanjoen rannalla edelleen. Jossakin vaiheessa huomasin, että Ylämaa-sarjassani lähes kaikki rakennukset sijaitsivat jonkin veden äärellä.

    VastaaPoista
  2. Kaisa, tämä on varmaankin ollut erittäin tärkeää kirjailijan työllesi.

    Odotan edelleen, että alat taas kirjoittaa romaaneja.

    VastaaPoista