lauantaina, syyskuuta 11, 2010

Sofi Oksanen tarvitsee nyt työrauhaa


On itsestään selvää, että Sofi Oksasesta tulee vielä Nobel-kirjailija, jos hän saa jatkaa rauhassa kirjailijantyötään. Hän on hyvä kirjailija, rohkea kirjailija - ja  hän edustaa kahta pientä kansakuntaa, jotka joutuivat kokemaan kovia viime vuosisadan hirmuvaltion Neuvostoliiton naapureina. Niiden kohtalo oli erilainen: Suomi säilytti ulkonaisen vapautensa, mutta sai henkisen trauman, josta toipuminen kestää kauan. Viro menetti ulkonaisen vapautensa, mutta säilytti henkisen itsenäisyytensä.

Sofi Oksasen tekee suureksi kirjailijaksi se, että hän nousee äitinsä kotimaan Viron ja viime vuosisadan kauheuksien yläpuolelle ja kirjoittaa siitä, mikä on yleisinhimillistä ja ajatonta, kuten  kirjoitin Parnasson keskustelupalstalla ja blogissani jo vuonna 2008 Sofi Oksasen kirjan Puhdistus [Purge] ilmestymisen jälkeen. Ostin sen heti kirjakaupasta ja ahmin sen innoissani. Suuria kirjoja ilmestyy harvemmin.

Klikkaamalla hakusanaa Sofi Oksanen voi nähdä muut kirjoitukseni tästä aiheesta.

6 kommenttia:

  1. mutta hän sai kunnoon rahan;
    300 000 kruunua, jotta saisi työrauhaa.

    VastaaPoista
  2. Onneksi sai. Valitettavasti raha ei vaan aina tuo työrauhaakaan.

    Sofi Oksanen vaikuttaa nyt helpottuneelta ja ensi kertaa rentoutuneelta lehtikuvissa. Toivokaamme, että uusi kustantaja osaa tukea häntä eli olla sitä mitä kustantajan tulee olla.

    VastaaPoista
  3. Toivotaan, että Sofi saa rauhassa kirjoittaa Nobel-teoksensa, mikä sen nimi nyt sitten onkaan<3

    VastaaPoista
  4. Luultavasti noin nuori nainen ei saa Nobelia. Onhan hänellä vielä aikaa kirjoittaa vaikka mitä.

    VastaaPoista
  5. Toivoisin kovasti, että Sofi osaisi itsekin keskittyä kirjoittamiseen. Se on se osa häntä josta me kaikki haluaisimme kuulla.

    VastaaPoista
  6. Hän on ilmaissut haastatteluissa toivonsa sitä, mutta kirjojen mainostaminen ympäri maailmaa kuuluu menestyskirjalijan työhön ja vie paljon hänen ajastaan.

    Tuleehan tänne Suomeenkin jatkuvasti kuuluisia kirjailijoita milloin mistäkin maasta. PR on tullut kirjailijan työksi.

    VastaaPoista