tiistaina, kesäkuuta 18, 2013

Mikä bloggaaja olet?

Stockholm Old Town

Keskiajan ahtaat kadut kertovat pelosta, jota kaupungin asukkaat tunsivat vihollisia vastaan. Kapeilla kaduilla oli helppo puolustautua, heittää kaupunkiin tunkeutuja alas. Mistä kertovat ahtaat määritelmät? Kuvassa tämän blogin kirjoittaja Tukholman keskiaikaisessa kaupunginosassa.

Kommentti ja onnittelut Marian kirjablogiin , jossa kerrotaan uudesta Kirjablogi-kirjasta:


Ensinnäkin - onneksi olkoon, Maria, kun olet näin nopea, että ehdit jo bloggaamaan tästä uudesta Kirjablogi-kirjasta.

Toisaalta luin teoreettista pohdintaa kirjablogien institutionalisoitumisesta.


Olen blogannut vuodesta 2005 ja olen pakostakin huomannut monenlaisia muutoksia, uusia aluevaltauksia, uusia määritelmiä blogeista. Tänä aikana olen perustanut useita rinnakkaisblogeja: nukkekotiblogin, nojatuolipuutarhuriblogin, kissablogin. Minulla on myös kaksi historiablogia (1500-luku ja 1900-luvun alku).

Kirjoitan kaikissa blogeissani myös kirjoista, yllättävän paljon myös kirja-arvioita, mutta en sano itseäni kirjabloggaajaksi. Eivät sano varmaan muutkaan. Sana 'kirjabloggaaja' näyttäisi tarkoittavan bloggaajaa, joka bloggaa vain tai lähinnä kirjoista. Onko näin?

Määrittely on siis jo tapahtunut. Kirjabloggaajat muistuttavat mielestäni keskiajan ammattikuntia, jotka puolustavat kiivaasti omaa identiteettiään ja omia rajojaan. Samaa ei nähdäkseni voi sanoa kissabloggaajista tai nukkekotibloggaajista jne. Jotain erikoista tilanteessa on. Miettikää, mitä se on.

2. kommentti
Vuoden 2005 elokuussa neuleblogit olivat kohun keskellä. Miesbloggaajat pilkkasivat niitä, sillä niitä tulvi Blogilistalle ja sen kärkeen. 

Se oli merkki jostakin suuremmasta ilmiöstä: neulominen ja ylensä käsitöiden tekeminen oli nousemassa nuorten naisten lempiharrastukseksi kaikkialla länsimaissa. Nehän olivat olleet pitkään "mummojen" maailmaa. Trendi on ollut pysyvä. Lankakauppa alkoi kannattaa. Oli syntynyt jotakin myönteistä ja kansantaloudellisestikin hyvää, pehmeää kapitalismia.:). Bloggaajilla oli merkittävä asema tämän trendin synnyttämisessä.

Muistatko, kuinka elokuussa 2005 neuleblogit olivat kohun keskustassa, ja miehet pilailivat niiden kustannuksella.
Lisäys: Määritteletkö itsesi, bloggaaja? Mikä bloggaaja sinä olet?
P.S. Olen kirjoittanut yli 5000 kirjoitusta tähän blogiin. Kirjallisuuteen liittyviä hakusanoja blogin pohjalta
8 kommenttia:

 1. Hei blogisisko, oikaisen sen verran että tuossa viitatussa kommentissaan Linnea ei sano ei-bloggaajien mielipiteiden ärsyttävän vaan uteloittavan. Häntä siis nuo mielipiteet kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Norkku, kiitos korjauksesta. En ymmärtänyt uussanaa 'uteloida'. :) Anteeksipyyntö Linnealle.
   Puolustus: sanaa 'uteloida' ei löydy slangisanakirjasta eikä murresanakirjasta. Se on aito uussana. Sitä näkyi olevan vauva-keskustelupalstalla. Onko mahdollisesti joku pieni neropatti keksinyt tämän sanan?

   Poista
  2. Minun äitini käytti utelias-sanasta väännettyä versiota utale. "Olet sinä sellainen utale" tarkoitti, että oletpa utelias. Myös uteloida-sana on minulle tuttu ennestään.

   Suomen kielessä on ihanaa se, että verbejä voi väännellä hauskasti. Yleensä moni ymmärtää ns. kantasanan ja jos ei ymmärrä, ovat yleensä kysyneet. :)

   Kannattaisiko korjata tuo virhe myös tuohon postaukseen, koska nythän siitä saa ihan väärän kuvan?

   Poista
  3. Korjaan.
   Blogeissa on se hyvä puoli, että oppii tuntemaan eri murteiden hauskoja sanontoja.
   Tunnen kyllä, että me itäsuomalaiset olemme alakynnessä. Olen esimerkiksi tottunut sanomaan sireeni, mutta sitä eivät monet hyväksy. Minusta taas syreeni kuulostaa svetisismiltä.
   Oletin, että uteloida on jokin uussana, joita syntyy koko ajan.

   Poista
 2. Eihän siihen aikaan tarvittu leveitä autoteitä...

  Jokainen blogaa mistä tykkää omassa blogissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hannele,
   olen samaa mieltä bloggaamisesta.

   Mutta - puolustautuminen oli tärkeää keskiaikaisissa kaupungeissa. Kaupunkeja rakennettiin vuorille, niitä ympäröitiin muureilla ja lisäksi laitettiin kaupunkiin ja linnaan jyrkät portaat, jotka olivat eduksi linnan tai kaupungin puolustajalle. Jos kaupunki rakennettiin meren rannalle kuten Dubrovnik, sen ympärille rakennettiin korkeat muurit. Siellä on myös hyvin kapeat ja jyrkät kadut. Se olikin ainoa kaupunki, joka säilytti itsenäisyytensä niinä aikoina.

   Kun lähdettiin kodista ja varsinkin kaupungista pois, otettiin mukaan pitkä keppi, jolla puolustauduttiin niin kuin aasialaisissa action-elokuvissa. Rikkailla oli miekat.

   Entä Suomen keskiaikaiset kaupungit? Niistä paettiin metsään, jos vihollinen hyökkäsi. Muualla pelättiin metsiä, mutta Pohjolan asukkaille ne olivat turva. Oletko nähnyt elokuvan Gladiaattori, jossa roomalaiset sotilaat joutuvat Germanian suuriin pelottaviin metsiin.

   Poista
 3. Minullekin lähetettiin tuo kirjablogikysely, vaikka en ole mikään ns. kirjabloggaaja. Minulla on niin sekalainen tuo mummonblogi, etten itsekään pysty kuvailemaan sitä. Koska haluan kirjoittaa asiaa, lisäsin kirjat tuohon listaani, rakastan kirjoja ja lukemista, kirjoittamistakin. Varsinaisesti en pidä yhden asian blogeista, tykkään vaihtelusta. Kulttuuri eri muodoissaan on ollut harrastukseni, siksipä kirjoitan juuri niistä, jotka ovat itselleni ajankohtaisia juttuja.

  Oli varmaan tarpeeksi sekavasti sanottu;)
  Hyvää juhannusviikkoa, Anna, ja kiitos postauksesta!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aili, minulla myös blogi rönsyilee, vaikka olen koettanut jakaa kirjoituksiani sivuversoihin.

   Poista