maanantaina, kesäkuuta 03, 2013

Oman maan mansikat ja ulkomaan mansikat

puutarhatonttu

Photo: Anna Amnell
Kommentti blogiin jossa keskustellaan mansikoista:

Vain talvisin on tullut eteeni ulkomailta tuotuja "puumaisia" mansikoita tai karhunvatukoita. Olen laittanut sellaiset marjat jugurtin tai rahkan sekaan ja käyttänyt ripauksen jotain makeutusainetta.

Meillä kaikilla ei ole mansikkamaata, josta noutaa tuoreita mansikoita. Siksipä minäkin kivikaupungin asukas olen kiitollinen siitä, että Suomeen tuodaan marjoja myös ulkomailta. Käytämme kaupasta ostettuja marjoja tuoreina tai pakasteina kautta vuoden miltei joka päivä.


  IMG_1725

On aina juhlaa, kun saadaan kotimaisia marjoja ja hedelmiä.

2. kommentti

Tuskin Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa on kunnon mansikoita. Vaikutttaa siltä, että on olemassa "mansikkaisänmaallisuutta". Kukin maa pitää omia mansikoitaan parhaimpina, esim Englanti BBC:n mukaan. Pakasteina ostamme mekin nykyään yleensä vain suomalaisia marjoja.

Jotkut sanovat, että portugalilaiset mansikat ovat hyviä suomalaisenkin mielestä. Sosialismin maku? Suomessahan kaikki on politiikkaa. Ehkä mansikanmaistaja voisi selvittää erot mansikoiden välillä. En tarkoita vain sitä, että pitkä kuljetusmatka heikentää makua tai, että pohjoismaiden pitkät kesäpäivät tekevät parantavat makua. Tietenkin villit mansikat eli ahomansikat ovat ihan oma luokkansa.

Mutta mitä hyöytyä on maailman parhaista mansikoista, jos niitä ei voida ostaa niiden kalleuden vuoksi?

Mansikatkin ovat vain ruokaa. Niistä voi tehdä jälkiruokaa. Krakowassa sain liharuokaa, jonka kanssa mansikat sopivat erinomaisesti. Mansikatkin ovat vain ruokaa.

Lisäys: Ranskalaisille mansikatkin ovat taidetta. Ilmaston vuoksi ei voi tuottaa yhtä paljon ja yhtä edullisia mansikoita kuin vaikkapa Espanja. Mutta mansikoiden laatu on taattua, ja niitä kohdellaan hellävaraisemmin kuin Suomessa!!

korjaus Kirstin blogissa olevaan kommnttiini:

Pohjoismaiden pitkät kesäpäivät tekevät eroa muihin, sillä ne parantavat makua! Alitajunta tuli mukaan. Mitä vaikuttaa ilmaston lämpeneminen Suomessa marjohin`?

ILmaston lämpeneminen parantaa joiden marjojen kasvua ja heikentää toisten mahdollisuuksia.

4 kommenttia:

 1. Minä söin Saksassa mansikoita nyt reissussa ja täytyy sanoa, että Suomen marjat ovat kuten tutkija Piippo on todennut, maultaan parempia ja hän on lisäksi tutkinut, että niissä on enemmän terveyteen vaikuttavia aineita. Lue hänen kirjansa Suomalaiset marjat.

  Äitini pakastaa paljon mustikoita, puolukoita ja mansikoita, joita sitten syö pienen rasian pitkin talvea joka päivä. Hän on 65 vee, mutta joka toinen kevät puutarha kokee mullistuksen ja elämä on muutenkin vauhdikasta.

  Kaunista helleviikkoa! Meillä on hellevaroitus päällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena,
   salaisuus lienee siinä, että Suomen kesäpäivät ovat niin pitkiä.:) Varsinainen herkkuhan on mesimarja.

   Ostan suomalaisia marjoja aina kun voin. Meillä ei ole omakotitaloa tai huvilaa, jossa olisi mansikkamaa eikä autoa, jolla ajaa poimimaan marjoja metsistä. Siksi olemme kautta vuoden ostomarjojen varassa. Minusta siinä ei ole mitään ongelmaa.

   Hyvää hellettä. Teille taitaa tulla kuumemmat oltavat kuin meille tänne Helsinkiin. Puutarhasi varmaankin villiintyy. Meidän kadun lehmuksetkin kasvavat hurjaa vauhtia, ja kukat kaupungilla ovat reheviä. Nuo valtavat kukka-asetelmat kaupungissa kertovat korkeasta elintasosta. Kukkien viljely ja huoltaminen työllistää suuren joukon ihmisiä.

   Esimerkiksi Prahassa ja muissa Keski-Euroopan kaupungeissa näkee harvemmin kukka-asetelmiä katujen varsilla. Toreilla on kyllä valtavasti upeita kukkia. Kotien ikkunalaudoilla on kukkalaatikoita, tapa jota Suomessa ei vielä näe, vaikka ilmaston lämpeneminen antaisi siihen mahdollisuuden.

   Poista
 2. Puolalaiset ja belgiallaiset mansikat ihan makeita.

  VastaaPoista
 3. Ruattalaiset tyhmiä kun maksaa tuplat kotimaisista mansikoista juhannuksena, kun ihan yhtä hyviä ne puolalaisetkin.

  VastaaPoista