torstaina, toukokuuta 11, 2006

Copyright ja nettikirjoitukset

Matti Lintulahti kertoo, että Minttu Hapulin julkaisee Selibaattipäiväkirja-bloginsa kirjana.

Siteeraamisoikeudesta Korpela via Lintulahti

Tämä uutinen herätti kysymyksiä, joita esitän jo Lintulahden blogissa.

Mediablogissa:

Koska olen yksi niitä todellisia henkilöitä, joita Hapulin käsittelee blogissaan ja mahdollisesti kirjassaan, minua kiinnostaa hänen kirjansa seuraavista syistä:

Antaako Hapulin myös meille muille puheenvuoron? Blogissa on alla viittaamassani kirjoituksessa lisäys ja siinä linkki, jonka takana on Blogisisko-blogissani käytyä keskustelua.

Toisaalta, jos hän antaa, mitä se merkitsee tekijänoikeuden kannalta eli kuinka pitkiä lainauksia voi ottaa toisen blogista tai nettipalstoilta. Olen pohtinut tätä asiaa jo jonkin aikaa.

Kysyisinkin:

Millainen copyright on nimellä tai nimimerkillä kirjoittavan henkilön/työryhmän blogikirjoituksiin ja kommentteihin muiden blogeissa?

Kuinka paljon saa lainata?

Tämä sama asia kiinnostaa myös Kiiltomadon vuoksi. Sen arkistot ovat suljetut "toistaiseksi". (Esim. haku "Mika Waltarin lumoissa" ei löydy)

Kuinka paljon saa siteerata siellä käytyjä keskusteluja?

Olen tulostanut ja muutenkin tallentanut aika monia keskusteluja. Ne kertovat siitä, millainen oli mielipideilmasto suomalaisessa kirjallisessa maailmassa vielä vuosi pari sitten.

Kuinka paljon saa siis siteerata? Voiko siteerata koko keskustelun, jos kultakin kirjoittajalta on vain pieni pätkä?

Olen kysynyt samoista asioista professori Kemppiseltä, tekijänoikeusasiantuntijalta. Liitän myöhemmin tähän linkin, mikäli professori Kemppinen ehtii vastaamaan.

5 kommenttia:

  1. Jaaha, että näistä kommenteista painetaan kirja, josta joku muu kuin itse kommentin kirjoittaja saa kukaties rahaa.
    Siinäpä vähän nielemistä.

    Voisiko blogiin lisätä teksti
    "tekstin ja kommenttien lainaaminen ilman bloginpitäjän lupaa kielletty".

    Meneekö siinä koko blogi-idea? Tuntuu ensi ajatuksena kovasti byrokraattiselta.

    VastaaPoista
  2. Asialla on minusta kaksi puolta.

    Toisaalta "blogikirja" on oikeudenmukaisempi, jos muidenkin mielipiteitä otetaan huomioon, jos heistä kerran puhutaan. Viestit ovat yleensä lyhyitä. Niitä voisi varmaankin lainata.

    Mutta missä määrin? Kirja ei varmaankaan voi olla toisten henkilöiden viestien kokoelma. Ja voihan muiden viesteihin vain viitata aivan kuten tutkimuksissa, joissa on alaviitteet tai tekstinsisäiset viitteet.

    Odotan kiinnostuksella vastausta Kemppiseltä.

    Onko odotettavissa "blogikirjoja", jotka keskustelevat ja väittelevät?

    VastaaPoista
  3. Olen lisännyt kirjoitukseeni Lintulahden antaman linkin, jolla pääsee lukemaan Korpelan kirjoitusta "Kuinka paljon saa siteerata (lainata)?"

    VastaaPoista
  4. Minä olen käsittänyt, että kirja koostuu Birdyn kirjoituksista eikä mistään muiden blogien kommenteista. Hyviä pakinatyylisiä kirjoituksiahan Birdyllä onkin. Birdyllä ei edes ole kommentointimahdollisuutta Selibaattipäiväkirjassaan. Että ihan turha olla huolissaan, eiköhän Birdy tekijänoikeudet klaaraa.

    VastaaPoista
  5. Minäkin uskon, että hän hallitsee tekijänoikeuskysymykset.
    Mutta asia on mietityttänyt minua jo aikaisemminkin aivan yleisesti, kuten kirjoitin Mediablogissa. Siinä on nimittäin puolensa.

    Korpelan kirjoitus selventää asiaa jonkin verran, mutta ei riittävästi. On nimittäin kysymys jostakin aivan uudesta asiasta.

    Jotain vastaavaa olivat ymmärtääkseni aikaisemmin käydyt pamflettikeskustelut, joissa painettiin kirjoituksia jonkin asian puolesta ja vastaan.

    VastaaPoista