tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Kovaa kasvatusta



Tyttö leikkii äitiä ja piiskaa nukkeaan. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Katkaise sinä väkivallan ja kovuuden ketju.
Kuva: Old-Time Children. Dover

Eilisen International Herald Tribunen (Monday, May 15, 2006) sivulla 3 on kuva, jossa nainen roikottaa alastonta pikkuvauvaa kädestä avannon reunalla. Tekstissä kerrotaan, että näin moskovalaiset karaisevat lapsiaan: "In Moscow, parents introduce their child to an old tradition, bathing in icy water." Näin tehtiin antiikin aikana, ja niin tekivät suomalaiset vielä 1700-luvulla, mikäli Daniel Jusleniukseen on uskomista.

Kanadassa meillä oli yhteen aikaan naapuri, joka rankaisi vuoteenkastelijalastaan seuraavalla tavalla. Tytön selkään kiinnitettiin säppineuloilla koulupäiväksi iso paperi, johon oli kirjoitettu "Kastelin vuoteeni viime yönä". Kun näin tytön kulkevan meidän ohi, juoksin hänen luokseen ja halusin ottaa lapun pois. Tyttö ei suostunut siihen. "Äiti suuttuu", hän sanoi. Koulussa opettaja poisti heti lapun, ja tytön vanhemmat joutuivat puhutteluun. Rita kirjoitti perjantaina 12.5. vuoteenkastelijalapsien kohtelusta.

Petja, jonka pukuhistoriakategoriaa seuraan säännöllisesti, kirjoittaa kolme kertomusta kovasta kasvatuksesta.

4 kommenttia:

  1. Olen poistanut roskapostia, joka oli verhottu kommentiksi.

    VastaaPoista
  2. Olen aina ollut sitä mieltä, että ihmisiä ei saa nöyryyttää, ei aikuisia eikä lapsia. Kanadalainen naapurisi teki kovin pahasti nöyryyttäessään omaa lastaan. Onneksi opettaja puuttui asiaan napakasti.

    http://www.yokastelu.net/

    - Yökastelu ei ole sairaus, mutta lapsi oppii kuivaksi, jos siihen puututaan asiallisesti. Kuivaksi oppimisessa käytetään apuna erilaisia kotikonsteja, hälytintä sekä lääkehoitoa (desmopressiini). Minusta on tärkeää, että yökastelu hoidetaan asiallisesti, sillä se on aivan oikeasti lapselle ongelma. Muistan, kuinka en lapsena halunnut mennä esimerkiksi yökylään, sillä häpesin vaivaani. Oma lapseni oli helpottunut, kun sai apua jo hälytyslaitteesta eikä tarvinnutkaan turvautua lääkityshoitoon.

    Muita yökasteluun liittyviä nettilinkkejä:

    http://www.google.fi/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Afi-FI%3Aofficial_s&hl=fi&q=y%C3%B6kastelu&meta=lr%3Dlang_fi&btnG=Google-haku

    VastaaPoista
  3. Näköjään viimeinen linkki ei tullutkaan kokonaisena edelliseen kommenttiini. Tässä se on uudelleen.

    http://www.google.fi/search?client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Afi-FI%3Aofficial_s&hl=fi&q=y%C3%B6kastelu&meta=lr%3Dlang_fi&btnG=Google-haku

    VastaaPoista
  4. Louhi, varmaankin noista on apua.
    Pirkko

    VastaaPoista