sunnuntaina, heinäkuuta 03, 2011

Internet, utopia ja ongelma


IMG_0229

Rakenteilla oleva opiskelijakirjasto, josta tulee kaunis ja rohkea ennakkotietojen mukaan. Tämä rakennus on keskeneräinen, samalla tavalla keskeneräinen on myös Internet, vaikka sitä on kehitetty jo puoli vuosisataa. Voimme kukin omalta osaltamme vaikuttaa siihen, millaiseksi Internet kehittyy.

On sanottu, että Internet on ihmiskunnan historian suurin yhteistoiminnallinen saavutus. Se on syntynyt ilman suurempia ylätasolta tulleita ohjeita. Ihanteena on ollut  tiedon jakaminen ja sananvapauden toteuttaminen kaikkialla maailmassa. Parhaimmillaan Internet on suuremmoinen asia kaikille elämänaloille. Itsestäänselvää on, että myös lain ja hyvien tapojen noudattaminen kuuluu asiaan Internetissä kuten muuallakin ihmisten ja yhteisöjen välisissä suhteissa.
Ihmisluonteen pahimmat puolet tulevat esille myös Internetissä, samat ilmiöt kuin "reaalimaailmassakin". Kun luin asiantuntijoiden Internetiä koskevia artikkeleita, huomasin, että Suomessa on eräs ongelma, eräs puute. Internet on niin uusi, että lainsäädäntö on jäljessä joissain kohdin.


"henkistä mukilointia eli siis väkivaltaa"

Suomessa siviililain ajatellaan olevan kapitalismia, pelkästään suuryhtiöiden taloudellisten oikeuksien käsittelyä. Näyttää puuttuvan käsite tort, joka koskee myös yksityisiä ihmisiä, heidän välisiään suhteita ja heidän oikeuksiaan.

Internetissä rehottavat monet toisten ihmisten kiusaamisen, häpäisemisen, maineen pilaamisen muodot, identiteettivarkaudet jne. Kaikkki tehdään vapauden nimissä.

Bloggaajat ja varsinkin blogeihin kommentoivat saattavat olla kuin ilkeät lapset hiekkalaatikolla tai koulunpihalla ja pahempaakin. Poliisi on voimaton, kun laki ei suo tukea.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti