lauantaina, heinäkuuta 30, 2011

Agathaan ei kyllästy



Näimme ranskankielisellä kanavalla pätkän Agatha Christien "By the Pricking of My Thumbs" -kirjasta tehtyä TV-elokuvaa. Monet lukijat eri puolilla maailmaa olivat pyytäneet Christietä kirjoittamaan siitä, mitä tapahtui Tommylle ja Tuppencelle.

Ranskalaiset ovat tehneet kirjasta elokuvan, ja 40 vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen myös englantilaiset. Miss Marple on myös mukana, tässä Geraldine McEwan, joka ei miellyttänyt katsojia ja joutui jättämään kesken Miss Marple -uransa. Ehkä ohjaajissa oli enemmän vikaa, sillä he muuttivat Miss Marple -kirjoihin olennaisesti kuuluvia piirteitä, joihin lukijakunta on kiintynyt. Tarinat eivät toimineet enää. Monille englantilaisille ja muuallakin oleville katsojille Miss Marple on kuin sukulaistäti, jonka he ovat tunteneet lapsesta saakka.

Ranskalaiset laittavat Marplen ja muutkin puhumaan ranskaa, mikä ei ole hauskaa kuunneltavaa, esim Poirot'n ääni ei ole yhtä hieno kuin Suchet'n Poirot'lla. Ranskankielisen alatekstinkin kanssa oli liian hankalaa seurata. Jäi kesken. Mikä ilo olisi ollut katsella Miss Marplea, jossa on alkuperäinen ääni ja ranskankielinen alateksti!

Täytyy toivoa, että nämä uudetkin Agatha Christie -elokuvat tuleevat Suomeen joko telkkariin tai DVD:nä. Kiinnostava yksityiskohta on, että elegantisti vanhentunut (ja vanhennettu ?) Anthony Andrews on Tommy, joka päinvastoin kuin Miss Marple ja Poirot on saanut vanhentua ajan kuluessa.
Agatha Christie -sivut, joilla on myös kartta, josta löytää kirjojen/elokuvien tapahtumapaikat.

14 kommenttia:

  1. Poirot kyllä vanhentuu kirjoissa! Hänhän on eläkkeellä jo Stylesin tapauksessa, joka ilmestyi 1920, ja hänet kuvataan viimeisissä kirjoissa jo aika ikälopuksi. Mutta sepä ei estä pieniä harmaita soluja toimimasta...

    Tommy ja Tuppence ovat suosikkejani. Muistelen nähneeni yhden elokuvan, jossa he esiintyivät, mutta sitä oli (tietysti...) muutettu kirjaan verrattuna niin paljon, etten pitänyt siitä. En myöskään pidä Agathan salainen agentti -jutuista, joten se rajaa T&T-kirjojen valikoiman aika pieneksi. :)

    Neiti Marple on kuitenkin ehdoton suosikkini, ja nimenomaan Geraldine MacEwanin esittämänä! :) Joan Hickson on mielestäni liian tuima, hänessä ei ole kirjojen Marplen ulkonaista "hössöyttä".

    VastaaPoista
  2. Hannele,
    aika kuluu hauskasti Agathan seurassa. Henkilöt tuntuvat ihan omalta perheeltä.:)

    VastaaPoista
  3. Kaisa,
    hauskaa kuulla, että myös Geraldine MacEwanilla on kannattajia.

    Minä olen tottunut Joan Hicksoniin. Hän ON minulle Miss Marple.

    En ole tullut ajatelleeksi tuota "ulkonaista 'hössöyttä'". Hyvä havainto. Agatha Christie oli kylläkin sitä mieltä, että Joan Hickson oli täydellinen näyttelijä siihen rooliin. Emme voi tietää, mitä hän olisi ajatellut Geraldinesta.

    Minusta tuntuu siltä, että on muodostunut Joan ja Geraldine- faneja, jotka obat ehdottomasti oman suosikkinsa puolella.

    Kuten jo sanoin, käsikirjoittajat ja ohjaajat olivat muutelleet liikaa Christien kirjojen juonta näissä Geraldine-Miss Marple -elokuvissa.

    Poirotiahan kirjoittaa Horowitz - joka muuten aloitti nuortenkirjailijana. Minusta hän on erittäin taitava. Myös loistava Foylen sota oli hänen käsikirjoittamansa.

    VastaaPoista
  4. Iloinen löytäessäni tämän blogisi, jossa on Christie-tekstejäkin toistakymmentä.

    Jaan mieltymyksesi Joan Hicksoniin enkä oikein voi sietää Geraldine McEwania. Mitä tulee McEwanin luopumiseen neiti Marplen roolista, muistaisin lukeneeni - vaikka saatan olla väärässä -, että hän ei luopunut sopimuksestaan katsojalukujen vaatimuksesta vaan halustaan vetäytyä eläkkeelle.

    Omassa blogissani Villa Derrickeriassa on Christie-tekstejä kolme kappaletta, tuoreimpana esittely viimesunnuntaisesta, Marple-formaattiin pannusta "Neiti Pinkertonin salaisuudesta" (1939): http://villaderrickeria.blogspot.com/2011/10/ikaneitoja-junassa.html.

    VastaaPoista
  5. Derrickus, ilahduin kommentistasi. Tulen lukemaan kirjoituksesi!

    Pidän myös Julia McKenziestä Miss Maplena.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Julia_McKenzie

    VastaaPoista
  6. Derrickus analysoi Christie elokuvia blogissaan.

    http://villaderrickeria.blogspot.com/search/label/Christie
    Hyvin kiinnostavaa!

    VastaaPoista
  7. Kiitos vastauksestasi ja Villa Derrickeria -blogini mainoksen ylöspanosta! Iloinen myös, että liityit blogini harvalukuisten urhoollisten kommentinkirjoittajien joukkoon.

    VastaaPoista
  8. Derrickus, suurin osa blogeissa kävijöistä ei jätä kommenttia. Kannattaa seurata tilastoja. Silloin huomaa, ettei kirjoita vain itselleen.:)

    VastaaPoista
  9. Kaisa, nyt vasta kiitän noista ensimmäisistä lauseistasi. Tietenkin Poirot vanhenee.:) Mutta vanheneeko MIss Marple?

    VastaaPoista
  10. Vanheneeko neiti Marple? Tuohon kysymykseen liittyen minulla on epävarma muistikuva, että loppukauden marpleissa hän kävisi raihnaisemmaksi (reumatismia tai vastaavaa?) ja että ainakin yhteiskunnallinen muutos tekisi myyräntyötään hänen taloudessaan: muistaakseni vuoden 1962 "Tuijottavassa katseessa" hän valittaa ainakin sitä, ettei hänellä enää ole varaa kotiavun palkkaamiseen entiseen tapaan.

    VastaaPoista
  11. TV-elokuvassa, joka tapahtuu jollakin Karibian meren saarella (Barbados ?) Neiti Marple on toipilaana. Hän on sairastellut, ja veljenpoika on lähettänyt hänet lämpimään ilmastoon.

    VastaaPoista
  12. Raihnaisuutta korostettiin myös tuossa Tuijottavassa katseessa, siinä missä niissä ensimmäisissä neiti Marple taidettiin kuvata vielä ahkerasti puuhastelemassa puutarhassaan.
    Eli minusta vanheni, joskaan ei tietenkään samaa tahtia kuin ympäröivä maailma (T&T pääsivät aika lähelle, mutta niissäkin taidettiin sekoitella vuosia ettei ihan reaalimaailman tahtiin käyneet)

    VastaaPoista
  13. Bertramin hotellissa ystävät tuumivat, että *Jane Marplen täytyy olla ainakin sata vuotta'.:)

    VastaaPoista