lauantaina, kesäkuuta 11, 2005

Agatha Christie ja P. D. James

Kouvolassa on menossa dekkaripäivät. Dekkaripäivät täyttää ensi kesänä 10 vuotta.

Omat dekkarisuosikkini ovat Agatha Christie ja P.D. James. Jos vertaisin heitä, sanoisin, että Christie on romantikko ja P.D. James realisti.

Christien kirjojen maailma on monessa suhteessa viktoriaaninen, ja tapahtumapaikkoina ovat eksoottiset kaukaiset paikat tai kuvakirjamaisen kaunis englantilainen maaseutu.

P.D. James kuvaa meidän aikamme Englantia, yhtä hyvin arvokkaita katedraaleja ja yläluokan hienostuneita asuntoja kuin surkeita slummeja. Rikosten motiivit tulevat usein muutoksista avioliitto-, adoptio- ja eläkelaissa, ja henkilöt ovat kaikista yhteiskuntaluokista.

Kirjailija kuvaa henkilöittensä lapsuuden traumoja ja ympäristön paineita, mutta mukana ei ole vain sääli, vaan myös oikeus. P.D. James pitää kirjallisena esikuvanaan klassista englantilaista salapoliisiromaania, varsinkin Dorothy L. Sayersiä, mutta yhdistää siihen yhteiskunnallisen realismin, joka hänen hienon tyylinsä ohella on saanut kriittiset kirjallisuudenarvostelijat pitämään hänen kirjojaan merkittävinä.

P.D. James on sitä mieltä, että klassinen englantilainen salapoliisiromaani on niin kuin anglikaaninen kirkko. " Sillä on vahvat perinteet, se on suvaitsevainen, kunnioittaa älyä ja on moraaliltaan ehdoton."

6 kommenttia:

  1. P.D. James on myös yksi minun suosikeistani. Christieta en ole lukenut sitten teinivuosien.

    Psykologisista dekkareista alan ehdottomat ovat Ruth Rendell ja varsinkin Patricia Highsmith. Ruth Rendellin Barbara Vinena kirjoittamat kirjat ovat myös lukemisen arvoisia. Luin juuri jostain, että Barbara Vinea aletaan suomentaa vihdoin ja viimein.

    Yksi psykologisten trillereiden klassikko on Dorothy B. Hughesin In a lonely place(vuodelta 1947). Se on ihanan hyytävä, mutta ei sovi luettavaksi yksin ollessa.

    Petra

    VastaaPoista
  2. Uusseelantilainen Ngaio Marsh on jäänyt Agathan varjoon. Olen lukenut häneltä vain yhden kirjan, nimittäin "Died in the Wool". Minusta se oli ainakin yhtä hyvä kuin Agathan kirjat.

    VastaaPoista
  3. Joskus minusta tuntuu, että olemme Petran kanssa kaksosia;))

    Ruth Rendell on ehdoton dekkarisuosikkini. Agathaa luin silloin aikoinaan, enää en jaksa innostua... Luin jokin aika sitten Martin Cruz Smithin uusimman. Ihan luettavaksi sen teki ympäristö: Tsernobylin alue tänä päivänä. Cornwell huononee kirja kirjalta. Eka ja toka olivat tosi hyviä kaikin puolin, mutta nykyään en jaksa enää kiinnostua. Mielenkiintoisin Cornwellin viime aikaisista teoksista on ollut hänen selontekonsa liittyen Viiltäjä-Jackistä tekemiinsä tutkimuksiin. Hiukka sekava eikä kaikilta osin kovin vakuuttava, vaikka kokonaisuutena jäinkin sen mielikuvan valtaan, että Jack saattoi todellakin olla taiteilija Sickert.

    VastaaPoista
  4. Mitä, onko minulla anonyymi kaksonen? Kuka? Tietääkö isäni sinusta? :)))

    Petra

    VastaaPoista
  5. Rakastuin lapsena Agatha Christien kirjoihin. Kirjojen maailma on murhista huolimatta niin viattoman viehättävä. Poirot-tv-sarjaa katson mielelläni myös asuntojen sisustusten vuoksi.

    t: -C-

    VastaaPoista
  6. Myös minua kiinnostaa Hercule Poirot -, samoin Sherlock Holmes- elokuvissa niiden visuaalinen puoli: maisemat, rakennukset, vaatteet. Tietenkin myös erinomaiset näyttelijät.

    Kaikki toimii täsmälleen. Voi rentoutua niitä sarjoja katsoessaan. Ja sitten on se kodikas tunnelma.

    Pirkko

    VastaaPoista