tiistaina, kesäkuuta 21, 2005

Samassa maailmassa ja kuitenkin eri maailmoissa

Puhummeko samasta laulusta, kun puhumme laulusta What a Wonderful World? Minä puhun laulusta, joka pursuaa elämäniloa keskellä pimeää maailmaa. Laulusta, joka syntyi New Yorkissa elokuun 16. päivänä 1967 ja tuli suosikkisäveleksi Englannissa jo seuraavana vuonna, vuonna 1968. Laulusta, jota olen kuunnellut vuosikausia kotona kasetilta.

Puhuvatko muut laulusta, joka tuli tunnetuksi vasta 20 vuotta myöhemmin elokuvasta Good Morning, Vietnam? Samasta laulustako? Laulusta What a Wonderful World, josta pidän selvin päin, kirkkaassa päivänvalossa. Kenen laulu se on?

3 kommenttia:

  1. Armstrong lauloi sen levylle joskus aikaisemmin, mutta Good morning Vietnamissa oli kyllä ihan sama äänitys kyseessä.

    Kai me itse asiassa kaikki puhumme hieman eri laulusta, oma tulkintahan se on jokaisen osalta, niin kuin mikä tahansa lukukokemuskin on erilainen lukijasta ja jopa ajasta riippuen.

    VastaaPoista
  2. Tästä aiheesta tulee pakostakin mieleen Wagnerin musiikki. 1900-luvun alun nuorisolle, vaikkapa C. S. Lewisille, Wagner oli musiikkia, joka vei ajatukset pohjoiseen mytologiaan ja vanhoihin eepoksiin.

    Kun Hitler ja natsit soittivat Wagneria keskitysleireissä ja natsien juhlissa, he "varastivat" Wagnerin. Monet eivät voi sen tähden sietää Wagnerin musiikkia.

    Israelissa on esitetty Wagneria - jotkut ovat kylläkin jopa käyneet soittajien kimppuun.

    Wagneria yritetään vapauttaa natsismin leimasta.

    Wagner oli minulla mielessä, kun kirjoitin yöllä veroilmoituksen tekemisen vaivoista juuri ja juuri toivuttuani tuon Samassa maailmassa ja kuitenkin eri maailmoissa.

    Kuka omistaa Wagnerin? Natsit vai me muut? Kuka omistaa Armstrongin laulun?

    Taideteos voidaan ryövätä. Natsit olivat vähällä ryövätä Sibeliuksenkin? Ehkä se sai Adornon pitämään Sibeliusta toisen luokan säveltäjänä ja aiheutti sen, että Sibeliusta on väheksytty Saksassa viime päiviin asti.

    VastaaPoista
  3. oijoi, kun näin jokin aika sitten ensimmäistä kertaa armstrongin what a wonderful worldin sellaisen kammottavan videon taustamusiikkina (juuri nyt kuuluu ulkoa tappelevien kissojen sähinää ja se on yhtä kamalaa) niin kyllä ihmettelin oliko hän todella tarkoittanut että hänen taideteostaan käytetään tuollaiseen tarkoitukseen.. en tiedä. vieläkään.

    VastaaPoista