perjantaina, tammikuuta 13, 2006

Kysy ensin lupa ja lainaa blogikuvaa asiallisesti ja hyvässä tarkoituksessa

Olen lukenut oikeustieteen tohtori, professori Jukka Kemppisen blogikirjoituksia ja hänen blogissaan käytyä keskustelua. Copyright-lainsäädäntö vaikuttaa vaikealta. Lienenkö ymmärtänyt oikein edes tätä yksinkertaista asiaa: kuvan lainaamista toisen blogista?

Ymmärtääkseni blogi on Kemppisen mukaan kansansivistävä julkaisu, ja sen käytössä ovat tärkeitä lähinnä hyvät tavat. Toisen blogista ei pidä ottaa kuvaa noin vaan omaa blogia koristamaan. Pitää miettiä ensin, tarvitseeko kyseistä kuvaa lainkaan vai riittäisikö linkki. Jos haluaa kuvan, pitää pyytää lupa. Kuvalla ja blogikirjoituksella tulee olla asiayhteys, jolloin kuvan lainaaja käyttää ”siteeraamisoikeutta”.

Jos lainaa vaikkapa kissan kuvaa toisen blogista, on riittävää, jos kirjoittaa: ”…voi miten kaunis burmankissa”, kuten Kemppinen vastaa bloginsa kommenteissa Lankakomero-blogin kirjoittajalle, joka on huolestunut valokuviensa kohtalosta bloggaajien käsissä. Toisen blogissa olleen kuvan lainaamisella pitää olla siis myönteinen motiivi.

Noin minäkin taisin ajatella, kun päätin lainata Kemppisen kuvan. Se tuntui sopivan ehdottomasti paremmin kuin linkki korostamaan asian tärkeyttä. Bloggaaminen on nopeatempoista ja spontaania toimintaa. Kello kahdelta aamulla ei ollut mahdollisuutta pyytää lupaa. Aamuvirkku Kemppinen kirjoitti blogiini ystävällisen kommentin.

Näin copyrightin alkeisopinnoissa. Mutta mitähän ovat oikeat lait, joita blogeille suunnitellaan? Kannattaa lukea tarkkaan ja tallentaa, mitä Kemppinen ja muut asiantuntijat kirjoittavat. On aika tehdä lisää kysymyksiä, joihin nämä viisaat saavat vastata.

8 kommenttia:

  1. Hyvät tavat pitää muistaa myös blogimaailmassa, kun on kyse tekijänoikeuksista, mutta pitää muistaa, että tekijänoikeuksia säätelee myös lainsäädäntö.

    Mielestäni siteeraamiseen ja lainaamiseen pätee samat säännöt kuin esimerkiksi tieteellisten julkaisujen laatimisohjeissa on annettu. Eli lähde pitää mainita. Siteeraus pitää osoittaa selkeästi lainausmerkeillä. Näin ainakin omat mielipiteet erottuvat siteeratusta tekstistä. Tietysti voi myös referoida, ja referointiin on olemassa omat sääntönsä.

    Yksityishenkilön ottamia kuvia ei saa ottaa käyttöön ilman lupaa. Sen sijaan voi laittaa omaan blogiinsa linkin, josta pääsee ihailemaan alkuperäistä kuvaa alkuperäisessä ympäristössään.

    Tekijänoikeuslainsäädännöstä on olemassa nettilinkkejäkin, esimerkiksi tällainen:

    http://www.minedu.fi/opm/tekijanoikeus/index.html

    Lisää löytyy hakusanalla tekijänoikeus. Toivottavasti pulmasi ratkeaa.


    Sinulla on muuten ihanteellinen tilanne: sinulla on omasta takaa sisällöntuottajatiimi. Saat käyttää perheenjäsentesi tuottamia kuvia. Terveisiä kuvataiteilijoille. Olen ihaillut blogisi kuvia usein. :)

    VastaaPoista
  2. Niin ja tietenkin sen "kaunis kissa" lisäksi mainitaan, mistä tämä kaunis kissa on peräisin ja annetaan linkkitiedot, jotta siteerausoikeus täyttyisi.

    Ihan tarkoituksellisesti itse pienennän ja pakkaan kuviani ennen nettiin laittamista sen verran paljon, että ne eivät kovin painokelpoisia olisi.

    Syksyllä numerossaan 12/05 MikroPC-lehti kirjoitti blogeista ja toimittaja pyysi minulta lupaa siteerata tekstiäni ja kiitti vielä sähköpostitse jutun ilmestymisen jälkeen. Tällaisesta käytöksestä jäi hyvä mieli.

    VastaaPoista
  3. Louhi,
    kiitos selkeästä kommentista.

    Ei voi tarpeeksi korostaa sitä, että hyvät tavat ja ystävällisyys ovat tärkeitä internetin maailmassa.

    Ihmissuhteet ovat aina vaikeita, niiden hoitaminen vaatii hienotunteisuutta ja huumorintajua.

    Internetissä ei nähdä toisen ilmeitä eikä eleitä (paitsi video-bloggauksessa), siksi voi tulla väärinkäsityksiä helpommin kuin muussa kanssakäymisessä.

    Kirjoitin ensin 'tavallisessa elämässä', mutta tajusin sitten, että bloggaaminen on tavallista elämää.

    VastaaPoista
  4. lankakomero,

    kiitos siitä, että täsmensit yhteenvetoani niin kuin Louhikin.

    Kissasi ovat todella ihania ja kuvasi niistä kauniita.

    Mitä kuvalle pitäisi tehdä, jos haluaa estää sen asiattoman lainauksen?

    Olen nimittäin ns "tietotekniikka-avuton", mikä on minusta osuva termi ainakin minua tarkoittamaan. Ja meitähän täällä blogimaailmassa on paljon.

    VastaaPoista
  5. Täysin ei netissä olevan kuvan lainausta pysty estämään, mutta netissä voi käyttää sen verran pakattuja kuvia, että niistä ei ainakaan hyvälaatuisia tulosteita pysty tekemään, vaikka kuva vielä ruudulla ihan hyvältä näyttäisikin. Digikameran kuvia kannattaa myös pienentää alkuperäisestä ennen kuin niitä nettiin laittaa. Blogiini tekstin sekaan siirtämäni kuvat esim. neuleista pienennän kuvankäsittelyohjelmalla suurinpiirtein kokoon 400 x 300 pikseliä tai pienemmäksi ja käytän pakkausastetta 50 - 75 vähän kuvasta riippuen. Kuviin voi myös sisällyttää ns. vesileiman eli watermarkin, jolloin kuvan voi ainakin helposti todistaa omakseen, jos joku on sitä ilman lupaa väärinkäyttänyt, lisää vesileimoista http://www.digimarc.com/mypicturemarc/. Jos omistaa digikameran, kannattaa opetella ainakin kuvankäsittelyn alkeet, näin saa kuvistaan paljon enemmän irti. Kuvankäsittelyoppaita löytyy netistä ja kuvankäsittelyohjelmien omillakin helpeillä pääsee jo pitkälle. Kaiken lisäksi kuvankäsittely on todella hauskaa puuhaa.

    VastaaPoista
  6. Kiitos neuvosta. Täytyy ruveta perehtymään ja opetella uuden kameran käyttöä kunnolla.

    Omat kuvani eivät ole kummoisia, mutta poikani ja sisarenpoikani kuvat ovat hienoja.

    He ovat kyllä sanoneet, että blogissa kuvat ovat niin pieniä, että niitä ei voi käyttää mihinkään kaupalliseen tarkoitukseen. Kun luin netistä kuvan pakkaamisesta, ymmärsin miksi.

    Skannerissani on kuvankäsittelyohjelma, mutta olen käyttänyt sitä lähinnä rajatakseni kuvia ja lisätäkseni valoisuutta.

    Tuo vesileima on kiinnostava juttu.

    VastaaPoista
  7. Aina kysytään lupa, jos halutaan käyttää toisen valokuvaa omiin tarkoituksiin.

    Kuvaajan nimi tulee aina mainita kuvan yhteydessä, ellei ole toisin sovittu.

    Kuvaajalla on oikeus kuvaansa, joka syntyy kuvan ottamishetkellä.

    Oikeus omaan kuvaan ei katoa sillä, että se on julkaistu omassa blogissa.

    VastaaPoista
  8. Näinhän kertoo tämän kirjoituksen otsikkokin:

    "Kysy ensin lupa ja lainaa blogikuvaa asiallisesti ja hyvässä tarkoituksessa"

    VastaaPoista