tiistaina, tammikuuta 24, 2006

C.S. Lewis -artikkeli Kotiliedessä

Outo juttu C.S. Lewisista, mutta kauniita valokuvia ja lisää todisteita Lewisin "kuhmuisista" tweedtakeista. Kuvien alateksteistä jää mukava tunnelma.

Englanniksi on ilmestynyt useita C.S. Lewis-elämäkertoja, mutta Koivunen on valinnut lähteekseen A.N. Wilsonin kirjan, jossa Wilson pilailee Lewisin kustannuksella ja psykoanalysoi freudilaisittain Lewisin elämää.

A.N. Wilson "valitsee kuvitelman , jos se on vitsikkäämpi kuin todellisuus", luo oman kuvitelmansa Lewisista ja pilkkaa sitä.

Ei ole mitään todisteita sillä väitteellä, että Lewisilla oli suhde rintamalla kuolleen ystävänsä äidin Janie Mooren kanssa. Väite on täysin juoruilun tasolla. Omaelämäkerrassa oleva viittaus suureen tunnekuohuun voi tarkoittaa mitä hyvänsä asiaa.

Lewis ei myöskään salannut sitä, että rouva Moore hoiti hänen talouttaan (paitsi isältään opiskeluaikana). Hänen ystävänsä, mm Tolkien, ja hänen oppilaansa vierailivat talossa usein eivätkä nähneet suhteessa mitään erikoista.

Koivusen väite "Hänen teologinen tietämyksensä oli vähäistä" on yllättävä. En ole sellaista koskaan ennen lukenut. Yleensä sanotaan, että Lewis oli lukenut enemmän teologiaa kuin teologit.

Mainitsematta jää, että C.S. Lewis sai Englannin arvostetuimman lastenkirjallisuuspalkinnon Carnegie mitalin kirjasta The Last Battle, mutta tosiasiallisesti koko Narnia-sarjasta.

Suomalainen lukija voi tutustua pian suomeksikin pätevimpänä pidettyyn Lewis-elämäkertaan eli Roger Lancelyn Greenin ja Walter Hooperin Lewis-elämäkertaan.

Wilson aikoi itse papiksi, mutta on muuttunut kristinuskon pilkkaajaksi, jonka mielestä maailmassa on vain kourallinen kristittyjä ja näiden pitäisi tunnustaa peli pelatuksi. Se on hyvin outo asenne kun ottaa huomioon tosiasiat, esimerkiksi kristinuskon valtavan kasvun Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

Wilson kuvaa hyvin Oxfordin ilmapiiriä ja Lewisin tutkimuksia, mutta epäonnistuu itse elämäkerrassa: Wilsonin C.S. Lewis -elämäkerta (arvostelu)
Wilson Murdoch-elämäkerran kirjoittajana.

Elina Koivunen:”C.S. Lewis. Alyä ja intohimoa.” – Kotiliesi 2/2006
Lue "C.S. Lewis ja naiset ja muuta aineistoa Lewisista "Narniassa-blogistani kohdasta "CS Lewis." (kategoriat)
Tämä kirjoitus on siirretty Narniassa-blogista.

Helsingin Sanomat onnistui Lewis & Tolkien -artikkelissa loistavasti. Samaa ei voi sanoa Kotilieden Lewis-artikkelista. C.S. Lewis on erittäin suosittu kirjailija Suomessakin.

9 kommenttia:

  1. Hei Blogisisko.
    Tosiaankin näin artikkelin selaillessani lehteä kirjastossa ja ajattelin heti sinua. Etenkin, koska tekstiä oli normaalia artikkelia hiukan enemmän, halusin kertoa sinulle asiasta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, että kerroit. Elina Koivusen artikkelit ovat minusta yleensä erinomaisia.

    Tämä artikkeli antaa hyvin oudon kuvan Lewisista. Se on hengeltään täysin vieras sille Lewisille, jonka tunnen kirjoista ja elämäkertatiedoista. Olen korostanut sitä, että kirjoittajan valitsemat lähteet ovat vaikuttaneet ratkaisevasti.

    Pirkko/Blogisisko

    VastaaPoista
  3. Hei taas.
    En lukenut artikkelia, ja kun Lewiskin on minulle vieras kirjailija, niin olen huono sanomaan mitään. Mutta onneksi voit ottaa artikkeliin kantaa esimerkiksi blogilla, kuten jo teitkin.

    VastaaPoista
  4. Kathryn Lindskoogin kritiikki Wilsonin Lewis-elämäkerrasta sisältää pitkän luettelon Wlsonin tekemistä asiavirheistä.

    Lewisin akateemisista teoksista kirjan sanotaan antavan asiallisen kuvauksen, mutta Lewisin henkilöä Wilson kohtelee postmodernin huolettomasti.
    Pirkko

    VastaaPoista
  5. Minusta Wilsonin kirja on mielenkiintoinen ja erittäin uskottava. (Minulla on se hyllyssä).

    VastaaPoista
  6. Mette,

    Wilsonin kirjaa kehutaan Lewisin akateemisten teosten arvioijana samoin Oxfordin ilmapiirin kuvaajana. Kannattaa kuitenkin tutustua Lindskoogin luetteloon Wilsonin lukemattomista asiavirheistä. Hyvin huolettomalta Wilson vaikuttaa faktojen suhteen.

    Joidenkin mielestähän toisen elämää voi käsitellä miten hyvänsä. Silloin pitäisi kuitenkin sanoa teosta edes romaaniksi eikä elämäkerraksi.

    Toisaalta ymmärrän tietenkin Wilsonin ärsyyntymisen siihen, että Lewisista yritetään tehdä protestanttista pyhimystä.

    Pirkko

    VastaaPoista
  7. Wilsonin Lewis on paljon uskottavampi kuin joku pyhimys. Karkeaa kieltä käyttävä, kaljaa kittaava mies, joka halusi välttämättä remuta "poikien" kanssa, mutta oli samalla suuri oppinut ja lapsenomaisen uskovainen, on minusta hyvä ja elävä kuva ja mies, jonka todellisuuteen voin uskoa. "Paholaisen kirjeopisto" oli aikoinaan suuri suosikkini. Mies, joka sen kirjoitti, on kunnioituksen arvoinen. Toisaalta minusta on myös uskottavaa, että englantilainen yliopistomies oli säikky naisten kanssa eikä kyennyt löytämään "soveliasta" vaimoa. Tolkien piilotti muistaakseni myös piireihin sopimatonta vaimoa jossakin syrjemmällä. Lewisin suhde Mintoon on kaiketi se kiistakapula. Sitäkään en voi pitää epäuskottavana; äitini eli monta vuotta avoliitossa minun ikäiseni miehen kanssa, ja suhdetta ei rikkonut ikäero. Mieheni oli nuorempana vähällä mennä naimisiin omaa äitiään vanhemman viiden lapsen äidin kanssa, eikä sitäkään liittoa rikkonut ikäero. Hän sanoo vieläkin, että monta harhavuotta olisi säästynyt, jos hän olisi päätynyt Salmen ohjattavaksi. Niin että minusta on luonnollista että Minto,nuori leski, ja Lewis, äitinsä menettänyt nuorukainen, löysivät toisensa sodan jälkeisessä aavemaisessa ilmapiirissä. Upeaa on, että Lewis huolehti Mintosta tämän kuolemaan asti, vaikka hän ilmeisesti oli äärettömän väsyttävä nainen.

    VastaaPoista
  8. Nyt on kuitenkin kysymys C.S. Lewisista, joka oli vähän erilainen ihminen.

    Varmaankin Wilsonin luomus on hyvin kiinnostava tarinana, mutta yksityskohdat eivät taida käydä kaikki yhteen tosiasioiden kanssa.

    Lue se Lindskoogin kritiikki, samoin se toinen, jonka mainitsen.

    Tolkienin vaimo vaikuttaa hyvin viehättävältä niissä kuvissa, joita löysin netistä. Tolkien vaikuttaa hyvin ylpeältä perheestään. Hän oli kai ennen kaikkea family man, siinä parhaimmillaan.

    On muistettava, että Oxfordissa monet opettajat elivät vielä vanhaan tyyliin naimattomina, ja opettajilla oli yliopistolla virka-asunnot yksityiskodin lisäksi.

    Wilson on ilkimys, ja mm Iris Murdoch ei toivonut hänne kirjoittavan elämäkertaansa. Niin kuitenkin kävi, ja Wilson on käsitellyt Murdochin leskeä säälimättömästi ja epähienosti.

    Pirkko

    VastaaPoista
  9. Kuva Tolkienin perheestä

    http://www.
    talkingabouttolkien.
    com/jpg/photo_family2.jpg

    Pirkko

    VastaaPoista