perjantaina, syyskuuta 09, 2005

Kiinalaisia muistoja Torontosta

Viimeisimmän väestönlaskennan mukaan Torontossa on 2,48 miljoonaa asukasta, Suur-Torontossa (Greater Toronto Area) viisi miljoonaa. Toronton asukkaista 10,6 prosenttia on kiinalaista alkuperää, jo keskustassa 242 920 henkeä. People’s Daily kertoikin 1.3.2005, että kiinasta on tulossa Kanadan kolmas kieli.

Täsmennys: Vuoden 2001 väestönlaskennan mukaan Kanadassa on oli 1 094 700 kiinalaista alkuperää olevaa asukasta. Torontossa 435 685. Ontariossa 518 550. Näin kertoo Ryerson University School of Journalism. Diversity Watch.


Vapaapäivinä menimme Torontossa usein kävelemään kiinalaiseen kaupunginosaan. Vanha kiinalainen kulttuuri kiinnosti meitä kaikkia. Vanhempi poikamme luki yliopistossa myös kiinaa. Tyttäremme ystäväpiiri oli lukiossa enimmäkseen kiinalaista. He olivat ahkeria ja hyvin käyttäytyviä nuoria. Tyttären oikomishammaslääkärikin oli kiinalainen. Hienostuneesti hymyilevä isoäiti toi hammaslääkärityttärensä pienen tyttären sylissään usein asuinhuoneiston puolelta tarkkailemaan äidin potilaita vastaanottohuoneessa ja tarkistamaan, että äiti oli tallella.

Meillä oli kiinalaisia astioita, ja keittiössä tuoksui usein kiinalainen wokkiruoka, jota haimme myös lähellä olevasta kiinalaisesta ravintolasta. Ostimme useimmiten kukat kiinalaisen emigranttiperheen pitämästä kukkakaupasta, jossa liikkui myös perheen iäkäs isoisä kukkia hellästi hoitaen. Hän muistutti kovasti 94-vuotiaaksi elänyttä isoisääni.

Meitä vastapäätä oli pieni ruokatavarakauppa, jota pitivät koko ajan Kiinasta vasta tulleet siirtolaiset. He pitivät kauppaa vuoden pari ja siirtyivät sitten muihin töihin. Kuvassa näkyvä nainen oli viulutaiteilija ja hänen miehensä tietokoneinsinööri. Pian tuli isoäiti Kiinasta ja avasi akupunktiohoitolan kiinalaisessa kaupunginosassa. Hän menestyi niin hyvin, että nuorempi polvi sai lopettaa kaupan pitämisen ja siirtyä vähitellen omille aloilleen. Kiinalaiset ovat ahkeria ja menestyvät hyvin, minne hyvänsä he menevätkin.

Metellä oli 3.9. hauska kuva kiinalaisesta juhlasta 6.9. hän kertoi kiinalaisesta kaunokirjoituksesta. Myös Broken star kertoo kiinalaisesta lohikäärmeestä.

2 kommenttia:

  1. Kiva lukea ja nähda kuvat! Tämähän on hirmuisen tuttu tarina täällä Vancouverissa ja British Columbiassakin. Vuona 2001 census kertoi että BCssä kiinalaiset kielet ovat #2 tilalla, ja suurin osa asuvat Vancouverissa. Vancouverin Chinatown eli Kiinankaupunki on toisin suurin PohjoisAmerikassa, San Francisco on suurin. Jos kiinnostaa lue siitä tässä - http://www.aviewoncities.com/vancouver/chinatown.htm

    VastaaPoista
  2. Varmaankin Hong Kongista on tullut sinne paljon siirtolaisia.

    VastaaPoista