Sivut
- Etusivu
- Vakoilijoita pikkukkaupungissa info Weebly
- Suomen Nuorisokirjailijat/Annna Amnell
- Lucia ja Luka (2013)
- Vaahteralaakson Aurora. Yhteispainos. Arvosteluja
- Anna Amnell: Vaahteralaakson Aurora. 2014 Kansi ja info
- Anna Amnell's historical novels
- Anna Amnell in Wordpress.com
- Art deco, vintage
- KOTISIVUBLOGI
- NOJATUOLIPUUTARHURI
- INFO & KAIKKI BLOGINI
- Broken Star -käsityöblogi
- Nukkekotiblogi Auroran talo
- Maria ja Jaakko. Suksimestarin suku
sunnuntai, syyskuuta 11, 2005
Joyce Carol Oates kirjailijoiden esikuvista
Kuva: Books, Reading and Writing Illustrations. Dover
”Lue laajalti, ei suunnitelmallisesti vaan vaistonvaraisesti. Jos luet, sinun ei ole pakko tulla kirjailijaksi, mutta jos aiot kirjailijaksi, sinun on pakko lukea paljon."
Joyce Carol Oates
Joku kirjailija voi luoda teoksiaan raivoisassa luomisen puuskassa. Tuntuu siltä, että teos syntyy nopeasti jostakin pelkän inspiraation tuomana. Joku toinen kirjoittaa tuskallisen hitaasti ja suunnitelmallisesti. Kummallakin on kuitenkin takanaan lukemattomien kirjailijoiden teoksia, jotka ovat vaikuttaneet heihin. He ovat ehkä lukeneet lapsesta asti.
Useimmilla kirjailijoilla on esikuvia, kirjailijoita, joiden teoksista he pitävät, joiden elämää ja ajatuksia he ihailevat. Anton Tsehov arvosti suunnattomasti Tolstoita: ”kun Tolstoi on osa kirjallisuutta, on helppoa ja miellyttävää olla kirjailija.” Hän ei kuitenkaan ihaillut Tolstoita sokeasti, vaan pystyi arvostelemaan hänen ajatuksiaan.
Esikuva rohkaisee
pelkällä olemassaolollaan
Tsehov on itse lukemattomien kirjailijoiden ihanne aivan kuten Tolstoi, Dostojevski ja Flaubert ovat joidenkin muiden esikuvia. Hemingway ihaili Mark Twainia, jonka tyyli lienee vaikuttanut häneen. Mutta kirjailija ei kirjoita välttämättä samalla tyylillä, ei edes samaa kirjallisuudenlajia kuin esikuvansa, muistuttaa Oates.
Lapsuudessa ja nuoruudessa luetuilla kirjoilla on suuri vaikutus. Silloin pitää lukea laajalti, ei suunnitelmallisesti vaan vaistovaraisesti. Ihaillun kirjailijan ja hänen luomiensa henkilöiden olemassaolo, hänen kirjojensa henki avaavat mahdollisuuksia suunnitella kirjailijan uraa.
Oatesia lukiessani ajattelin sitä, miksi Venäjä on luonut niin suuria kirjailijoita, joita pidetään edelleen esikuvina eri puolilla maailmaa. Minun mielestäni se johtuu siitä, että nämä suuret kirjailijat olivat samalla aikaa sekä aidosti venäläisiä että aidosti kansainvälisiä ihmisiä. Jotakin samanlaistahan oli meidän kultakauden ajan taiteilijoissa: kansallisuus ja kansainvälisyys jännitteenä ja hedelmällisenä vuorovaikutuksena. Luova ihminen tarvitsee monenlaisia esikuvia.
Joyce Carol Oates, luvussa “Reading as a writer. The artist as a craftsman”. kirjassa The Faith of a Writer. Life, Craft, Art. 2003, 93-110.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olen onnellinen, että lapsena ja nuoruudessa tuli luettua todella paljon ja täysin vaistonvaraisesti. Nyttemmin on lukeminen huomattavasti vähentynyt, varsinkin kirjojen lukeminen. Nettiä tulee kyllä jatkuvasti luettua. Haluaisin päästä takaisin kirjojenkin pariin, en tiedä miksi keskittyminen on niin vaikeaa. Lomalla tuli kyllä luettua paljon.
VastaaPoista" nämä suuret kirjailijat olivat samalla aikaa sekä aidosti venäläisiä että aidosti kansainvälisiä ihmisiä. Jotakin samanlaistahan oli meidän kultakauden ajan taiteilijoissa: kansallisuus ja kansainvälisyys jännitteenä ja hedelmällisenä vuorovaikutuksena." -
VastaaPoistaHyvin sanottu!
Kirsti anoi aivan samaa mitä tuli minunkin mieleen.
Ja hei, huomasin heti että sait kuvan yhteen tekstin kansa - hieno!
Kirsti,
VastaaPoistaminulla on samanlainen lukuväsymys. Luulen, että sitä tulee aina silloin, kun alitajunta ei enää ota vastaan mitään todella uutta ja kun on aika kirjoittaa itse. Sitten tulee taas innokas lukuperiodi.
Tämä internet on hyvä myös siksi, että tulee kirjoitettua koko ajan itsekin, ja blogeissa kieli elää ja liikkuu itsenäisesti niin kuin sillä on tapana tehdä kielitoimistoista ja kieliopeista välittämättä.
Olen usein netissä silloin kun mieheni katsoo tuossa vieressä TV:tä, tapansa mukan usein ilman ääntä.
Nyt tämä on tuntunut erityisen hyvältä, kun minulla on flunssa ja ääni poissa!
Marja-Leena,
VastaaPoistathe interesting thing is, that both Finnish art and Russian literature flourished in the imperial Russia?
Sinulla on Pirkko aina niin positiivisia tulkintoja kiusallisista asioista, niin kuin tuosta lukuväsymyksestäkin. Toivotaan että se on noin.
VastaaPoistaKirsti,
VastaaPoistakyllä ne aivotkin väsyvät välillä. Minua auttaa silloin kuvien katseleminen. Sisustuslehdet ovat hyviä aikuisten kuvakirjoja ainakin minulle. Mieheni taas katselee telkkaria ilman ääntä tai kuuntelee klassista musiikkia.
Nämä blogitkin voivat olla monella tavalla positiivisia kokemuksia.
Luin äsken Pekka Nykäsen ohjeita kuvan laittamisesta Bloggeriin. Niistä on varmaankin kovasti hyötyä ja iloa vasta-alkajille ja muillekin.
Minäkin tajusin vasta nyt, että layout on ratkaiseva asia. Kävin muuttamassa kirjoituslipaston ja Broken starin layoutia. Tein sen nopeasti "kissankonstilla", niin kuin sisarillani oli tapana sanoa lapsina: kävin vain muuttamassa 'left' sanan sanaksi 'middle' layoutista siellä, missä kuva oli oudosti.
Tuli kovasti haamupäivityksiä. Terveisiä vaan Blogilistaan.
Uudet Bloggerilla bloggaajat, käykää lukemassa Pekan ohjeet
http://pekkajnykanen.blogspot.com