maanantaina, syyskuuta 26, 2005

Minä, minä, minä - ei vaan minä

Esimoderni minä hoitaa ja varjelee maailmaa, johon hänet on luotu erikoisasemaan. Hän on välirikossa luojansa kanssa, mutta tämä voi korjata tilanteen. Ihminen on moraalisesti vastuussa teoistaan luojalleen. Hän on olemukseltaan luojansa kuva ja on siksi itsekin luova. (Augustinus, Michelangelo, Luther)

Valistuksen modernissa minässä tärkeintä on järki, jonka avulla hän voi selvittää luonnon salaisuudet. Tieteellisen kehityksen kautta hän voi rakentaa yhä paremman ja vapaamman yhteiskunnan. (Descartes, Kant) Romantiikan moderni minä puolestaan kamppailee saadakseen tunteelle tasa-arvoa järjen kanssa. (Rousseau, Goethe)

Postmoderni minä on kielen ja ympäristön tuote. Koska ympärillä oleva maailma on alati virtaava, minän rajat ovat häilyviä. Se on kuin rantahiekkaan piirretty kuvio. (Foucault, Derrida)

Post-postmoderniin minään vaikuttavat edellä kuvatut suuret kertomukset alitajuisesti ja luovat uudenlaisen ihmisen. Millainen hänestä tulee? (A. S. Byatt)

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen keskustelunavaus.

    Pidän tosinhieman hankalana valistuksen ja modernin niputtamista yhteen. Kyseessä on kuitenkin toisistaan aikalailla eroavat ilmiöt,vaikka niitä yhdessä voikin käsitellä.

    Postpostmoderni on myöskin aika hankala termi. On tietenkin selvää, että postmodernit teoriat eivät enää riitä maailmamme hahmottamiseen, mutta kiistanalaisempaa on semitä on tullut tilalle. Itse taipuisin ehkä käyttämään fellahismi termiä puhuttaessa postmodernin jälkeisistä ilmiöistä.

    Kyseessä on Spemnglerin käyttämä termi, joka alunperin tarkoitti Egyptin sivilisaation raunioissa eleleviä historiattomia maanviljeliöitä, mutta jota voi soveltaa myös muiden sivilisaatioiden jälkeenjättämiin ihmisiin ja ilmiöihin.

    VastaaPoista
  2. Näin pienessä tilassa joutuu yksinkertaistamaan asioita ja niputtamaan melko kaukanakin olevia ilmiöitä yhteen.

    Valistuksesta ja modernismista voisi kummastakin asiantuntija kirjoittaa kirjasarjoja. Yritin hahmottaa hiukan tätä minän käsittelyä.

    Kiinnostava termi tuo "fellalhismi", mielikuvitusta kiehtova. Minulla taitaa olla kuitenkin optimistisempi kuva "post-postmodernismista"( Kuka tietää mikä nimikään sille tulee?)

    Ja ovathan kaikki nuo aikaisemmat ajatukset vaikuttamassa edelleenkin, vaikka niitä tarkkaillaan ja käsitellään aina jonkun uusimman teorian avulla.

    VastaaPoista
  3. fellahismi

    Toistan, kun kirjoitin väärin.
    sanakirjasta löytyi arabian sana 'fellah', muuta en löytänyt.

    VastaaPoista
  4. Näitä asioita käsittelee mm
    Charles Taylor: Sources of the Self.
    Pirkko

    VastaaPoista