perjantaina, syyskuuta 02, 2005

Ei armoa Amerikalle?

Le Monden kirjeenvaihtaja Corinne Lesnes ihmetteli blogissaan Big picture kirjoituksessa Nous sommes tous sitä, että Katrinan uhreille ei heru sympatiaa eikä apua Euroopasta. 70 lukijaa kommentoi.

New Orleansin auttamisesta kirjoittaa myös Charles T. Downey artikkelissaan Recovering from Katrina. Siinä on myös englanninkielinen käännös Lesnes'n kirjoituksesta. Nyt on empatian ja avun aika. Myöhemmin voi esittää kritiikkiä. "We will ask tough questions afterwards", Downey kirjoittaa.

Mutta kuten David Brooks kirjoittaa New York Timesissa suuriin katastrofeihin kuuluvat myös suuret huhut ja syyttelyt.

Amerikka on auttanut Eurooppaa. Se on auttanut Suomeakin. Olisi toivottavaa ja inhimillistäkin, että osoitettaisiin edes hiukan empatiaa Amerikalle.

12 kommenttia:

  1. Ainakin CNN on aloittanut tiukkojen kysymysten tekemisen jo nyt. He selittävät suoraan politikoille, että olemme katselleet tätä paikan päällä neljä päivää, eikä teidän työnne jäljistä näy täällä mitään. Miksi.

    Kritiikki pitää aina aloittaa heti. Muuten väitetään, että kukaan ei kritisoinut silloin kun kaikki tapahtui. Siis syytetään jälkiviisaudesta.

    VastaaPoista
  2. Onko USA sitten pyytänyt apua joltain kansainväliseltä yhteisöltä tai EU:lta?

    VastaaPoista
  3. Jasmo, eikö olisi täysin normaalia tarjota apua tällaisen luonnonkatastrofin kohdanneelle maalle?

    Le Monden kirjeenvaihtajan mukaan kiusallisen harvat ovat auttaneet.

    Sedis, tietenkin tästä asiasta pitää puhua. Mutta olen yllättynyt tällaisessakin tilanteessa esiin nousevasta Amerikka-vihasta Euroopassa. Sellainen on hedelmätöntä ja vaarallista.

    Amerikkalaisille on sisäpolitiikkaa haukkua tai puolustella Bushia joka tilanteessa. Se on heille vaalitaistelua.

    Ulkomailta tullut kritiikki on eri asia. Mekin suhtaudumme eri tavalla sisäiseen kritiikkiin ja ulkomailta tulleeseen kritiikkin.

    VastaaPoista
  4. Yhdysvallat ei lauantai-aamuun mennessä ole hyväksynyt yhtäkään avuntarjousta. Yleinen kansainvälinen tapa on pyytää apua. Tarjouksia on tullut kymmeniltä mailta. Esimerkiksi YK:ltä apua pitää nimenomaan pyytää.

    Nyt ulkoministeri Condolezza Rice piti puheen, jossa hän sanoi, ettei Yhdysvallat torju yhtäkään avuntarjousta ja kertoi, että viimeisen kahden päivän aikana on työskennelty eri valtioiden kanssa tässä apuasiassa.

    Amerikka näytteli itseriittoista siihen pisteeseen asti, jolloin avuntarjoajat alkoivat loukkaantua ihan oikeasti.

    Nytkään sanamuodot eivät olleet normaalin diplomaattisen kaavan mukaisia, vaan tämä itsesiittoisuuteen asti pidättäytyminen normaalista kanssakäymisestä oli keskeinen osa Ricen puhetta.

    VastaaPoista
  5. Tuo oli kiinnostavaa. Ehkä he eivät arvanneet, kuinka suuresta katastrofista on kysymys.

    Se alue ei toivu vuosikausiin. Turismi on ollut esimerkiksi New Orleansille elintärkeä.

    VastaaPoista
  6. Jos USA olisi viisas,ottaisi se vastaan kaiken pienenkin avun, jota sille tarjotaan. Samalla se saisi ystävämaan, jota se ehkä tarvitsisi jatkossa. Nyt olisi USA:lla oiva tilaisuus parantaa asemiaan kansainvälisessä sosiaalisessa kentässä.

    VastaaPoista
  7. Tilanne on uusi Amerikalle. Se on ollut pitkään rikas ja menestynyt isoveli.

    Mutta onhan heillä erikoislaatuinen suhde Ranskaan, kiitollisuus ranskalaisia kohtaan, jotka auttoivat heitä itsenäisyystaistelussa.

    VastaaPoista
  8. Nyt herääkin kysymys, mistä tuo 'tieto' on tullut, että USA:lle ei ole tarjottu apua. Yle uutiset tänään:
    "Yli 60 valtiota ja järjestöä on tarjonneet apuaan hurrikaanin runtelemille alueille. Joukossa on mm. yhä viime tapaninpäivän tsunamista toipuva, köyhä Sri Lanka ja Yhdysvaltoja kovasti kritisoineet Kuuba ja Venezuela."
    http://www.yle.fi/uutiset/24h/id16946.html

    VastaaPoista
  9. Nyt herääkin kysymys, mistä tuo 'tieto' on tullut, että USA:lle ei ole tarjottu apua. Yle uutiset tänään:
    "Yli 60 valtiota ja järjestöä on tarjonneet apuaan hurrikaanin runtelemille alueille. Joukossa on mm. yhä viime tapaninpäivän tsunamista toipuva, köyhä Sri Lanka ja Yhdysvaltoja kovasti kritisoineet Kuuba ja Venezuela."
    http://www.yle.fi/uutiset/24h/id16946.html

    VastaaPoista
  10. Ainakin minulle tieto tuli Le Monde -lehden USA:n kirjeenvaihtajan blogista.

    Pääset siihen suoraan tästä blogitekstistäni. 1.9. hän kirjoittaa, että apua oli tarjottu kiusallisen vähän.

    Saman kirjoituksen on kääntänyt englanniksi blogissaan Downey, Recovering from Katrina -kirjoituksessa. Pääset myös siihen tekstissäni olevasta linkistä.

    VastaaPoista
  11. Tekstiuutiset kertovat, että nyt ainakin 60 valtiota on jo tarjonnut apua USA:lle. Ulkoministeri Condolezza Rice on sanonut, että apu otetaan kiitollisena vastaan.

    VastaaPoista
  12. Toinen e-kirjain jäi pois. Tohtori Ricen etunimi on Condoleezza.

    VastaaPoista