perjantaina, elokuuta 26, 2005

Kun kieli sortaa

Illuusian blogissa pohditaan kielen ja rasismin yhteyksiä.

Kyllähän kieli voi sortaa monella tavoin. Tähän suhtaudutaan Pohjois-Amerikassa ja varsinkin Kanadassa paljon vakavammin kuin meillä Suomessa. Mitään alentavia tai loukkaavia ilmauksia rodusta, uskonnosta, kansallisuudesta tai sukupuolesta ei hyväksytä kouluissa, lehdistössä tai muussa julkisessa elämässä.

Kyllä se auttoi. Niinä yhdeksänä vuonna, jotka asuin monikulttuurisessa Kanadassa, en kuullut koskaan esimerkiksi rasistisista hyökkäyksistä, en sanallisista enkä fyysisistä. Ei olisi voinut kuvitellakaan, että jonkun uskontoa olisi lehdistössä herjattu.

Niin kauan kun meillä suhtaudutaan vähättelevästi rasismiin ja sen eri ilmenemismuotoihin, sitä ei saada kitketyksi pois. (Se on kokonaan eri asia, jos joku laskee leikkiä omasta rodustaan tai kansallisuudestaan.)

Kieli ja sukupuoli


Me suomalaiset pääsemme hyvin vähällä, kun meillä ei ole 'he' ja 'she' pronominien vastineita. Ne ovat herättäneet paljon keskustelua englanninkielisessä maailmassa. Nykyään esimerkiksi Kanadassa puhujan tai kirjoittajan täytyy ehdottomasti sanoa "he or she" tai "she or he" 'hän' pronominia tarkoittaessaan.

Sukupuolta koskevat ilmaukset ovat suomessa kiinnostava tapaus. Meillä ollaan sitä mieltä, että on saavutettu täydellinen sukupuolten tasa-arvo. Mutta se on tapahtunut ainakin kielessä niin, että naisista on tehty miehiä: lakimiehiä, puhemiehiä, kirkkoherroja. Mutta emme voisi kuvitellakaan, että miehistä käytettäisiin vastaavia ilmauksia, esimerkiksi niin että miestä sanottaisiin vaikkapa 'terveyssisareksi'.

10 kommenttia:

  1. Kanadassa jatkuu jonkun verran rasismia, usein aasialaista, intiani ja Muslim henkilöitä vasten. Se on usein hyvien ovela (onko oikea sana? subtle) ja tapahtuu puheessa semmoisessa pienessä ryhmässä esim. työssä. Jonkun verran nuorisogängit ovat hyökänneet IndoCanadalaisia täällä Vancouverissa, mutta se voi olla enemmän gängi sotaa. USAssa uskon että se on paljon pahempi erittäin Muslim. Myös olemme huomannut että sanomalehdet (melkein kaikki juutalaisten omistamat) vääntävät asiat vasten Palestinia tai Saksaa esim. mutta ei sitä saada heitä kritiikoida ollenkaan!

    VastaaPoista
  2. Hei!

    Juuri sellaista vihjaavaa, kätkettyä rasismia on varmaankin aina, mutta ei rohjeta tuoda sitä ilmi, jos sitä pidetään huonona käytöksenä.

    Ne jotka ovat rasisteja, eivät halua tietenkään olla tekemisissä muiden ryhmien kanssa.

    Nykyinen tilanne on varmaankin erittäin ikävä Pohjois-Amerikan rauhanomaisille muslimeille, kuten kerrot. Mutta hehän ovat sanoutuneet irti väkivallasta. Eiköhän tilannne parane.

    Pirkko

    Katsoimme juuri elokuvan "Oh, Brother, Where Art Thou?". Siinä eletään vielä Etelävaltojen pahoja rasistisia aikoja.

    Elokuva on tietenkin hauska, varsinkin country musiikki. Hyvät tyypit voittavat, ja rasistit joutuvat häpeään. Oletko nähnyt sen? Nyt pitää mennä nukkumaan täällä päin maailmaa. Sinulla taitaa olla vasta lounasaika?

    VastaaPoista
  3. Hei taas! Olet nukkumassa nyt, täällä on nyt klo 4 iltapäivällä kun kirjoitan taas. Joten aamulla luet.

    "Oh, Brother, Where Art Thou?" on hyvin hauskaa elokuva, olemme nähnyt kahdesti! Todella pahoja rasismia silloin, ja olen lukenut että sen kaltaista on vieläkin jonkin verran etelässä vaikka enemmän kätketty (kiitos sopivasta sanasta!)

    VastaaPoista
  4. Tämän aamun Hesari (27.8.2005, sivun 3 alalaidassa kuvatekstinä) kirjoitti: "Mummo kerää polttopuita Kizin saarella."

    Kirjoitettaisiinkohan myös "ukki kerää polttopuita.."?

    VastaaPoista
  5. Onkos meidän lehdistö herjannut jonkun uskontoa?
    Mielestäni tuon voi lukea juuri siten.

    Ovathan nuo pohjois-amerikan valtiot
    toki maailman siveellisimpiä omasta mielestään ja
    aivopesevät muualta tulleen hyvinkin tehokkaasti.

    Siellä on kaikki niin suurta ja kaunista.

    Muuten vaan terveydenhuolto ja sosiaalitoimi retuperällä.
    Koululaiset ovat tyhmiä kuin saappaat.
    Ainoa valtio joka on kehdannut
    herjata ihmistä pudottamalla atomipommin niskaan jne.

    Tämähän ei taas kuulu tähän.. Sori. :)

    VastaaPoista
  6. Piilorasismista puhutaan suomen kielellä. (Se on sitä kätkettyä rasismia.)

    Piilorasismia vastaan on paljon vaikeampaa taistella, koska siihen on paljon vaikeampaa tarttua kuin avoimeen rasismiin. Suomessa on piilorasismia ihan samalla tavalla kuin muuallakin maailmassa niin kauan kuin on ihmisiä, jotka halveksivat jotakin muuta ihmisryhmää ihonvärin, uskonnon tai jonkin muun vuoksi.

    Uutisissa katselin kauhuissani, kuinka Pariisissa oli 13. korttelissa palanut kokonainen kerrostalo, jossa asui afrikkalaista alkuperää olevia siirtolaisia. Tulipalossa kuoli lapsia ja aikuisia.

    Taloa ei ole koskaan remontoitu turvalliseksi - ainakin haastattelujen mukaan - vain siksi, että asukkaat olivat siirtolaisia. Piilorasismia tuollainenkin on: ei sijoiteta rahaa jonkin kansanosan hyvinvoinnin parantamiseksi.

    Ja suomen kielessä on terveyssisaresta tullut terveydenhoitaja, niinpä miehetkin voivat olla terveydenhoitajia.

    VastaaPoista
  7. Louhi,
    kiitos tuosta 'piilorasismisanasta'. Se ei putkahtanut mieleen yöllä myöhäiselokuvan jälkeen.

    velikulta,
    myös uskonnosta kirjoittaminen on tullut ilokseni entistä asiallisemmaksi. Silloin tällöin on yllättävän lapsellisia ilmauksia.

    VastaaPoista
  8. Amerikan mantereella kaikkein rasistisimpia taitaa olla juurikin nuo vähemmistöt itsessään. Ainakin valkoisia kohtaan.

    Mielestäni kielellisten vakiintuneiden ilmaisuiden (kuten Suomessa oli neekeri) muuttaminen joksikin toiseksi (Suomessa saa vissiin sanoa vielä että musta) ei ole puuttumista todelliseen asiaan.

    Suomessakin kunnostauduttiin iltalehtien (ja rikostutkinnan) avulla kauhistelemaan juutalaisvitsejä, joita netissä oli.

    VastaaPoista
  9. Jasmo, toit esille niin mielenkiintosia näkökulmia, että vastauksestani paisui uusi alustus.

    VastaaPoista
  10. Ylenmääräinen ohjeistaminen ja
    rajoittaminen on raskas tie kulkea.
    Kun rajoitat jotain joudut tasapuolisuuden
    vuoksi tekemään saman toisaallakin.

    Jos juutalaisvitsit ovat rike niin
    ovatko hersyvät naurut kirvoittavat
    ruåtsalaisvitsit jo vakavakin rikkomus?
    Entä jos sanoo pahan sanan Setä Samulista
    tai itse George PuskaJussista kun hän
    on kuulemma niin Jumalaan luottava ja hyvä ihminen?
    Vedetäänkö siitä lentotukialuksen kölin alta?

    Mielestäni asiansa pitää saada tuoda
    julki juuri niillä sananpainoilla
    kuin näkee tilanteessa tarpeelliseksi.
    Se on sitten eri asia jos alkaa kerätä
    ympärilleen samanhehkisiä porukalla rettelöitsijöitä.
    Tätä varten on Suomen laissakin se "yllytyspykälä"

    VastaaPoista