keskiviikkona, elokuuta 24, 2005

Pragmaattinen lastu neulonnan ja kulttuurin syvästä yhteenkuuluvuudesta

Rauno Räsäsen kulttuuriblogista on kurkistellut eilisestä lähtien joukko söpöjä lampaita ja karitsoita. Genetiikastako siellä puhutaan? Ei, vaan kyseessä on "Räsäsen neuleblogin esittely (johdanto)", kuten Räsänen vitsailee. Lampaiden ja käsityön ystävänä ilahduin kovasti, mikä ei ehkä ollut Räsäsen lastun varsinainen tarkoitus.

Sukkaparin neulominen koulussa oli minulle niin traumaattista, että en ole sukkia sen koommin tehnyt. Toiset neulovat niitä onneksi mielellään ja antavat lahjaksi. Saan lapsuudenystävältäni joka joulu lämpimät ja kauniit villasukat. Ne ilahduttavat koko vuoden. Uskon, että joulun lähetessä neuleblogien toiminta kiihtyy entisestään, hyvät herrat.

Koulutyttönä neuloin silloiselle poikaystävälleni - nykyiselle miehelleni- sormikkaat, joissa oli monimutkaista koristeneuletta ja jotka olivat siksi hyvin lämpimät. Ne lienevät neulojan urani huippusuoritus. Lapsille oli mukava neuloa heidän ollessaan pieniä, sillä neuletyöt valmistuivat nopeasti. Myös Barbiet ja muut nuket saivat jouluksi kenkälaatikollisen uusia neulevaatteita.

Käsityöt voivat olla hyvin terapeuttisia. Siinä lienee niiden ja myös neuleblogien suosion salaisuus.

Virginia Woolf kertoo miehestä, joka neuloi aina omat sukkansa. Muualta en ole sellaisesta kuullut. Mutta on miehiä, jotka harrastavat käsitöitä, siis muitakin kuin ilmiömäinen Kaffe Fasset, jonka maailmaan pääset tästä. Eräs ystävämme on tehnyt ainakin kaksi ryijyä.

Laitan tähän vielä varmuuden vuoksi uudestaan linkin, josta voitte nähdä Virginia Woolfin neulomassa. Olkoon se todistuskappaleena kulttuurin ja neulonnan syvästä yhteenkuuluvuudesta.

6 kommenttia:

  1. Edesmennyt näyttelijä Leo Jokela neuloi myös, vietti mm. kuvaustauot puikkojen varressa.

    Ja nyt on muotia, että pojat neulovat ja virkkaavat pipoja ym. Omin silmin nähty.

    Petra

    VastaaPoista
  2. Hei Petra,
    tuota en ole kuullutkaan Leo Jokelasta. Käsitöiden tekeminen sopii siis erityisen hyvin filmitähdille. Ehkäpä Suomessa on/on ollut muitakin käsitöitä tekeviä näyttelijöitä kuin Jokela.

    Olen nähnyt oikein hienoja miesten tekemiä ristipistotyynyjä sisustuslehdessä. Niissä oli geometrisia kuvioita, ja ne sopivat hyvin moderniin niukkaan sisustustyyliin.
    Pirkko

    VastaaPoista
  3. Maailmanluokan kitarasankarimme Albert Järvinen muuten oli räätäli, joka teki esim. keikkavaatteet Hurriganesille.

    VastaaPoista
  4. Rauno, kai Järvisellä oli sitä sorminäppäryyttä muillekin antaa.

    Miehet ovat tunnetusti erinomaisia räätäleitä, jos ompelutyöhön ryhtyvät. Räätälin ammattihan on tosin ollut ana enemmänkin miesten ammatti.

    Luulisi, että tuollaisten esiintymisvaatteiden tekeminen alkaa olla jo taidekäsityötä.

    VastaaPoista
  5. Kaffe Fassett on ollut kaukorakkuteni jo vuosikausia. Ihana mies :) Olen tehnyt pari kanavatyötyynyä hänen "Kauneimmat kanavatyöt" -kirjan mukaan. Yhdestä on kuva Kästyöblogissanikin. Kirja on taas kirjastosta lainassa. Jo pelkkien kauniiden kivien katselu toimii terapeuttisena lääkkeenä kauneutta janoavalle sieluparalleni.

    Maailamalla on miehille oma neulerinkikin miesten neuleblogeihin :) Siihen käsittääkseni voi liittyä nainenkin 'neulovien miesten ystävänä'.

    Äiti joskus kertoi Leo Jokelan olleen kova poika neulomaan, kun tykkäsin katsella Palmu-elokuvia. Tykkään toki vieläkin aina kohdalle osuessa.

    Sitä en tiennytkään, että Järvinenvainaa oli räätäli. [Minä taas olen räätälisukua.] Sen sijaan häntäkin parempi kitaristi Andy McCoy ompelee vaatteita yhä.

    t: -C-

    VastaaPoista
  6. Minulla on yksi Kaffe Fassettin kirjoista, Glorious Interiors, katselukirjana. Nyt huomasin tuosta hänen nettisivustaan, että hän kerää sinivalkoisia astioita kuten minäkin.

    VastaaPoista